Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk försäkring

/
  • Sjukförsäkringssystemet måste ovillkorligen fungera. Det måste tillgodose människors behov när beskedet om obotlig cancer kommer, när hjärtinfarkten eller hjärnblödningen tar ifrån oss delar av vår arbetsförmåga, när livet slår oss till marken. Sjukförsäkringen måste ovillkorligen fungera då, när våra kroppar inte längre fungerar som de ska.

Annons

”Sjukförsäkringsreformen har i huvudsak varit framgångsrik.”

Nej. Det har den inte. Att regeringen väljer att inleda sitt inlägg på DN-debatt om de senaste förändringarna av sjukförsäkringen med dessa ord visar dock att man i grunden inte anser det vara fel på den försäkring man nu åter genomför förändringar i. Trots att det är fel på den. Allvarliga fel.

Regeringen var snabb, alldeles för snabb, då, när man genomförde reformen av sjukförsäkringen. Det fick man också kritik för av en rad remissinstanser. Kritiska röster som fick rätt när det sedan visade sig att regeringen inte lyckats förutse konsekvenserna av reformen, när människor i tiotusental började trilla ut ur ett system satt ur system.

Och så har det fortsatt. Människor har utförsäkrats. Och regeringen har försökt lappa och laga. För det är inte bra för opinionssiffrorna med en sjukförsäkring som gör människor förtvivlade och utblottade. Så osolidariskt är inte Sverige riktigt ännu.

Därför kom också så i går ytterligare en kosmetisk korrigering av sjukförsäkringssystemet. Kärna är trots detta dock kvar, vilket innebär att det handlar om ett system utan någon egentlig plats för verkliga människor med verkliga problem.

Det duger inte. Sjukförsäkringssystemet måste ovillkorligen fungera. Det måste tillgodose människors behov när beskedet om obotlig cancer kommer, när hjärtinfarkten eller hjärnblödningen tar ifrån oss delar av vår arbetsförmåga, när livet slår oss till marken. Sjukförsäkringen måste ovillkorligen fungera då, när våra kroppar inte längre fungerar som de ska.

Till skillnad från vad regeringen tycks tro är varje fall individuellt. Vad en individ dör av, överlever någon annan. Ett humant system tar hänsyn till just detta, att sjukdomar och läkning inte följer ett exakt schema.

Därför räcker inte de förändringar regeringen igår aviserade. Vad som krävs är den grundliga genomgång av sjukförsäkringen som regeringen i sin brådska att reformera systemet aldrig genomförde i början av den förra mandatperioden. För att fattigdomen inte skall komma vandrande hand i hand med sjukdomen. För att den som är sjuk inte skall behöva lägga energin som finns kvar på att slåss mot Försäkringskassan. För att sjukförsäkringen skall fungera.

För vad vi har nu är inte en sjukförsäkring. Det är bara en sjuk försäkring.

Mer läsning

Annons