Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdom som vara

Smaka på begreppet ”bortre närheten”. Visst låter det som ett begrepp hämtat ur en mytisk sagovärld?

Annons

Men det handlar om Apoteket, och effekterna av en privatisering. Begreppet är myntat av Andreas Rosenlund, informations- direktör på Kronans Droghandel. ”Det finns apotek i bortre närheten så man får helt enkelt höra med dem”, säger han till Arbetarbladets reporter som en kommentar till att Hedesundas apotek har bommat igen, förhoppningsvis tillfälligt.

En snabb sökning visar att informationsdirektör Rosenlund bor i Saltsjö Boo, i Stockholms län. Så vi kanske inte ska kräva att han har fullständig koll på geografin i södra Norrlands kustland. Den bortre närheten blir i det här fallet Gävle, eller Valbo, många mil från Hedesunda.

Det var väl inte så här regeringen hade tänkt sig effekterna av en avreglering av apoteken? Allt skulle ju bli skimrande rosenrött och fint.

Vi skulle kunna köpa huvudvärkstabletter när vi ville och tillgängligheten skulle öka, inte minska. Och visst har tillgängligheten ökat, i tätorterna. Vid Stortorget i Gävle har vi numer två apotek, likaså i Valbo köpcentrum och i Hemlingby köpcentrum. Men alltså för tillfället noll i Hedesunda.

Och faktum är att redan i höstas varnade Riksrevisionen för följderna av den snabba avregleringen av apoteksmarknaden. Revisionen larmade just för det som nu hänt i Hedesunda.

Att det fanns risker för att tillgängligheten på apotek i glesbygd skulle försämras. Det var faktiskt inte så svårt att räkna ut att så skulle ske.

Anledningen till att apoteket i Hedesunda tillfälligt bommat igen är bristen på personal. Farmaceuterna har efter avregleringen många arbetsgivare att välja på och har därmed lätt att välja bort att arbeta i glesbygden.

Misstolka mig rätt. Att det blivit fler arbetstillfällen är något positivt. Problemet är inte att apoteken blivit fler, att tillgängligheten har ökat i tätorterna, eller att det numer går att köpa huvudvärkstabletter på Konsum.

Huvudproblemet handlar i stället om att sjukdom har blivit en vara.

Privatiseringen av sjukvården och apoteken gör oss till kunder på en marknad, och riskerar att leda till att vi paradoxalt nog blir sjukare, eftersom företagen, såväl de privata hälsocentralerna som de privata apoteken, slåss om att sälja sina produkter till oss. Mer produkter än vi egentligen behöver.

Riskerna är en ökad läkemedelskonsumtion. Något som kan få oreparerbara konsekvenser. Farhågorna är bland andra att antibiotikautskrivningen kommer att öka.

Och samtidigt som utbudet ökar och ökar i tätorter och välbeställda områden ställs de som bor på glesbygden obönhörligt utanför. De hänvisas i stället till ”bortre närheten”. Ett begrepp som vi förstår kan betyda nästan vad som helst. Men åtminstone sträckan Hedesunda Gävle.

Mer läsning

Annons