Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvård för framtiden?

Röster från Hälsingland i lokalradion; väldig besvikelse över förslaget till framtidens sjukvård. Inte mycket mer kvar än närvård i norra länsdelen och väntad centralisering till Gävle.

Annons

Tjänstemännens förslag rymmer tre delar, som i olika versioner och variationer ger en hygglig besparing inför det nästan ohyggliga ekonomiska perspektiven: Hur många hundra miljoner i underskott kan vi räkna ihop om några år om inget görs? 500? Vem tar den notan när räkningen ska betalas? Våra barn eller barnbarn?

Några andra vägar än besparingar, nerdragninar, centraliseringar och slimmad verksamhet finns inte. Pengarna räcker helt enkelt inte, invånarna är för få och sjukvården måste rimligen satsa på kvalitet och specialistvård.

Något radikalt måste därför göras, och det mesta av det som nu kanske görs borde gjorts för flera år sedan.

Förslagen är, såvitt de går att bedöma, genomarbetade, konsekventa och byggda på kunskaper och realism om vad som är möjligt och rimligt. Allt börjar och slutar vid detta enkla, eller fundamentala: Vården måste anpassas till de ekonomiska realiteterna.

Skatterna, redan i framkant, går knappast att höja så mycket mer, och aldrig till nivåer som krävs för att behålla de sjukhus som nu, mer eller mindre, monteras ner.

Nu får politikerna ta över ansvaret för att skapa framtidens sjukvård. Det blir inte helt lätt, men de ansvariga får väl trösta sig med att de inte har några alternativ.

Mer läsning

Annons