Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skippa storstäderna

/

Morgontidningarna i Stockholm hade i går temat att storstadsväljarna står i centrum för partiernas charmoffensiv inför valet 2010. Det är en rörlig mittenväljare i medelklassen i huvudstaden som är den centrala att charma. Att 95 procent av väljarkåren inte hör till den gruppen verkar vara ovidkommande.

Annons

Det påstås att det skulle vara viktigt för Socialdemokraterna att vinna huvudstadens mitten- och medelklassväljare. Att det skulle vara det beror på att partiet tappat stöd i huvudstadsområdet i de senaste valen.

Framför allt Moderaterna presterar bra i huvudstadsregionen. Det gäller även Folkpartiet. De partierna har dock alltid haft starkt stöd i Stockholm.

För övrigt har Stockholm ändrat karaktär de senaste cirka 20 åren. Omvandling av hyresrätter till dyra bostadsrätter gör att främst personer med god ekonomi och bra jobb har råd att bo i Stockholm. I sådana välutbildade, välavlönade grupper är M och FP starka.

Socialdemokraterna får svårt att överträffa de borgerliga partierna genom att med låga skatter locka de väletablerade väljarna i Stockholm. Att göra det skulle bli misslyckat.

En klassisk socialdemokratisk politik har dock chans att vinna stöd i alla väljargrupper, även i huvudstaden. Det är en som verkar för utjämning av ekonomiska och sociala klyftor, vars pris är ganska höga skatter som betalas särskilt av de ekonomiskt starka. Den politiken finansierar en god välfärd och social trygghet.

Apropå väljare kom i går Sifo med sin mätning för september. Enligt den hamnar Kristdemokraterna under riksdagens spärr på fyra procent. Det gör även Sverigedemokraterna.

Bland de sex partier som tar sig in i riksdagen skulle de tre rödgröna vinna och få 188 mandat, 17 fler än i dag. Alliansen, med tre partier som tar sig in i riksdagen, skulle tappa 17 mandat, till 161. Enligt Sifo har dock alliansen ett fast grepp om väljarna i storstadsområdena.

Den borgerliga regeringen ser alltså ut att inte bli omvald trots att den har en politik som gillas av medelklassväljare i storstäderna.

Mer läsning

Annons