Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitsnack att kvinnor skulle kunna välja

/
  • Vi behöver fortfarande demonstrera på 8 mars.

Det pratas mycket om hur kvinnor bränner ut sig på jobbet, och skulden för det brukar läggas på kvinnan själv.

Annons

Det är ett bekvämt sätt att bortförklara brist på jämställdhet. Gång efter annan, när studier visar att ojämställdheten finns på riktigt, höjs röster för att kvinnor bara måste välja om och välja rätt.

Som om vi vore så dumma att vi faktiskt gillar att sjukskriva oss eller uppskattade lägre lön.

Inga normer skulle finnas kvar om det inte straffade sig att bryta mot dem. Vi måste börja prata om hur hela systemet är riggat för att tukta och tysta kvinnor.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män är ett faktum oavsett hur man räknar. Detta trots att kvinnor enligt alla studier pluggar mer och har högre studieresultat än män. I en nysläppt rapport från ILO, International Labour Organization, pekar man på att kvinnor i Sverige har högre utbildning, bättre kvalifikationer och längre erfarenhet än män. ILO menar att kvinnor generellt därför borde tjäna 10 procent mer än män. Men det gör vi inte.

Vi kanske bara är dåliga på att löneförhandla?

Studier från Harvard visar att kvinnor och män är lika bra på att löneförhandla, så länge kvinnor inte förhandlar om sin egen lön. Det är alltså inte själva förhandlingsförmågan det är fel på.

I en avhandling släppt på Lunds universitet visar forskaren Una Gustafsson att kvinnors löneförhandling styrs av stereotypa föreställningar om kön. Så kallat kvinnliga egenskaper - vän, emotionell, relationsinriktad - värderades lägre i förhandlingssituationer. Manliga egenskaper - styrka, initiativrikedom - värderades högre. Om kvinnor förväntades besitta dessa "kvinnliga" egenskaper och fick veta att deras förhandlingsförmåga skulle bedömas krävde de också lägre i lön.

Så kan kvinnor inte bara välja om och välja rätt och förhandla mer manligt?

Nej.

Flera studier har visat att kvinnor som beter sig stereotypt manligt straffas för det. Karriärkvinnor är hårda, strama, pryda och tål inte skämt. Så lyder klyschan. Karriärkvinnor är inte som de sköna snubbarna vid kaffemaskinen.

Högpresterande kvinnor beskrivs negativt i mycket högre utsträckning än män. En studie publicerad i den amerikanska tidskriften Fortune visade vilka sorters ord som användes om kvinnor i 248 arbetsplatsomdömen. Män fick mycket i högre utsträckning än kvinnor konstruktiv kritik baserad på deras arbete och handlingar. Kvinnors omdömen handlade i stället om hur de var som personer. I en förkrossande majoritet av omdömena användes ord som "irrationell", "bossig" och "motsträvig" om kvinnor.

Forskning har gång på gång visat hur kvinnor nedvärderas just på grund av att de är kvinnor.

En studie från 2014 visade hur amerikanska studenter som pluggade distans, och därför aldrig träffade sina lärare, bedömde dem olika om de visste lärarens kön. Fyra studentgrupper fördelades på två lärare, en man och en kvinna. För den ena av sina grupper uppgav de sitt faktiska kön, för den andra gruppen det motsatta. De som trodde sig bli undervisade av män gav höga omdömen till sina lärare i utvärderingen. De som trodde sig bli undervisade av en kvinna gav lägre. Oavsett vilken av lärarna som egentligen undervisade dem.

När Göteborgs Universitet undersökte hur professorerna där såg på kvinnliga forskare svarade obehagligt många att de av olika anledningar inte besatt de egenskaper som krävdes för att göra akademisk karriär. Några professorer menade till och med att kvinnor helt enkelt inte kan tänka abstrakt. Detta var 2011.

Att kvinnor tydligen bara kan göra och välja fel syns på fler platser än bara på arbetsmarknaden. En stereotyp tanke är att kvinnor är sminkbesatta och ytliga. Samtidigt organiseras hatmobbar på internet mot kvinnor som vågar vara stolta över hur de ser ut. Särskilt om de på något sätt bryter mot normen, exempelvis om de är tjocka. Under melodifestivalen för tre år sedan spreds en bild som en löpeld på nätet. Den visade en kvinnlig privatperson i mello-publiken med armarna i luften. På nätet kallades hon äcklig och vidrig. Hennes brott? Hon hade inte rakat sig i armhålorna.

Det är inte svårt att dra slutsatsen att oavsett hur kvinnor beter sig kommer ingenting runt henne att uppmuntra hennes självförtroende.

Dubbelbestraffningen är förtryckets fundament. Ojämställda löner beror på många faktorer, men att dumförklaras och nedvärderas vart man än vänder sig drabbar kvinnor hårt på ett individuellt plan. När vi kommer hem väntar dessutom störst ansvar för hushåll och barn. I ett sådant här system är det knappast konstigt att kvinnor bränner ut sig. Då duger heller inga krav på att kvinnor bara ska välja annorlunda. Könsmaktsordningen är en återvändsgränd oavsett åt vilket håll kvinnor vänder sig.

Mer läsning

Annons