Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skotten som river upp samhället

Maskerade män tar sig in på en restaurang på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg och börjar skjuta och två människor mördas och mer än ett dussin skadas. Vad är det som händer?

Annons

Göteborg har upplevt skottlossning och uppgörelser tidigare många gånger, men onekligen känns det som att våldet nu tagit ett steg till: Män med automatvapen som avlossar salvor mitt bland vanligt folk som sitter på en restaurang.

Morden blir något mer än mord, vilket i sig är fruktansvärt nog. Våldsdåd av det här slaget river upp hela samhället, inte bara på Hisingen utan över hela Sverige. Inte minst ger de bränsle åt allehanda främlingsfientliga krafter som omedelbart står beredda att skylla våldet på mångkultur och invandring.

Men ytterst handlar detta naturligtvis om marginalisering av unga människor och till hundra procent marginalisering av unga män. Polisen och kriminologen Amir Rostami har forskat om varför unga arga män söker sig till den organiserade brottsligheten – och han ger i en intervju i Polistidningen svaret: ”Det de haft gemensamt är emellertid att de saknade hopp om framtiden. De har haft en romantiserad bild av hur de ska uppnå den amerikanska drömmen i det svenska välfärdssamhället.

”Den stora utmaningen är, menar Rostami, att se till att det inte finns några individer för gängen att rekrytera – att bygga bort den sociala grogrunden.

Det är den politiska utmaningen. På lång sikt är det enda vägen ut ur denna blodiga återvändsgränd. Men på kortare sikt måste polisen agera mycket starkare för att störa gängens verksamhet. Polisen och politikerna i Göteborg måste visa att de inte tvekar en sekund att göra något åt problemen.

Det är ingen Göteborgsfråga. Det är en fråga för Sverige. För allas vår framtid.

Mer läsning

Annons