Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuld och självbild – det är så svårt

Annons

En holländsk vd i blank kostym reser världen runt och försöker rädda Saab. En ryss och kineser verkar vara i fokus. Varför de skulle vilja rädda en svensk industri som gör bilar ingen vill köpa handlar väl om män som en gång lekte med bilar och som drömde om att få äga en bilfabrik. Men en nyktrare självbild i alla fall av Sverige skulle vara välkommen. Ungefär som när vi förstod att Teko och varv inte heller var vår grej. Istället har vi IT, biomed, läkemedel, tjänstesektorn med mera. Där borde vår självbild ligga, förutom i järnmalm, skog och energi som vi alltid kommer att ha.

Men det finns andra självbilder som behöver ses över. Jag har mött greker som tycker att, i och med att de gav oss Sokrates, Aristoteles, de grekiska dramerna och mytologin, är det pay-back-time nu. Efter flera tusen år!? Vi är tacksamma för det kulturarvet men tveklöst måste grekerna byta självbild. Det gäller såväl eliterna som har skott sig på breda folklager som den vanliga greken som tycker att ingen betald skatt är bäst för alla. Greklands fördel är dock att en sådan insikt börjar infinna sig. Parlamentet försöker fatta svåra beslut, även om profilen drabbar breda massor mest.

Vad det landet skulle behöva mer än nödlån och garantier är en Riksrevision och ett Skatteverk som det svenska. Ett gäng duktiga svenska revisorer och skattmasar borde åka dit. Svenskars självbild är ofta skev, men vad det gäller de myndigheterna är de nog bäst. Den myndighet som ska tvinga ur oss skatter är den som har högst förtroende bland vanliga människor. Skulle man lyckas med samma sak i Grekland är hela deras problem löst. Och även om Greklands statsskuld är enorm i form av 150 procent av BNP har de krisinsikt och är lösningen på spåren – en ny självbild av icke-korrupta politiker och tjänstemän och en medel-grek som betalar sina skatter, kanske inte glatt men i alla fall.

Ett land som fullständigt saknar den självinsikten är USA. Deras statsskuld är visserligen än så länge bara 75 procent av BNP, men med en ekonomi som är så monumentalt stor finns det ingen som kan hjälpa till. De har notoriska budgetunderskott, politiker som vägrar höja skatten eller minska utgifterna och ett politiskt system som underminerar varje förutsättning till lösning. Amerikanerna saknar dessutom i allmänhet insikt om att de har några problem. Land of the free – home of the brave, kan ju så klart inte ha problem.

Skuld och självinsikt – så nära och ändå så långt borta.

Ursula Berge

samhällspolitisk chef

Akademikerförbundet SSR

Mer läsning

Annons