Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda kvinnorna

/
  • Brottsoffer. Några månaders fängelse står inte i proportion till det helvete som många kvinnor lever med, året runt, dygnet runt, skriver Kalle Olsson på dagens ledarsida.

Annons

Många män bryter mot kontaktförbud. Enligt nya siffror har antalet överträdelser ökat markant; hittills i år har 4 462 anmälningar registrerats, jämfört med 3 354 under de 9 första månaderna 2011. I extremfallen slutar dessa överträdelser i djup tragedi. Just nu pågår flera rättsfall där kvinnor har dödats eller blivit allvarligt skadade av ex-partners som tidigare har hotat eller våldfört sig på dem. Statistiken visar också att det ofta är samma män som återkommande bryter mot kontaktförbud.

 För ett år sedan skärpte regeringen lagstiftningen. Bland annat infördes en ny brottsbenämning, olaga förföljelse, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Det är för tidigt att dra några generella slutsatser om lagens tillämpning och effekter. Av medierapporteringen verkar det emellertid som att domstolarna ofta landar i den lägre delen av straffskalan. I somras dömdes till exempel en man i Sundsvall som tidigare har gjort sig skyldig till misshandel av sin dåvarande sambo, till tre månaders fängelse. Mannen hade då vid upprepade tillfällen brutit mot kontaktförbudet och vissa dagar kontaktat kvinnan över 30 gånger.

 Några månaders fängelse står inte i proportion till det helvete som många kvinnor lever med, året runt, dygnet runt. Vår frihet – att företa vilka aktiviteter vi vill, när vi vill; att inte behöva ta omvägen till affären; att bekymmerslöst kunna promenera ensam hem efter mörkrets inbrott – är en grundläggande rättighet som dessa kvinnor inte kan ta för given. Vi talar alltså om en enorm frihetsinskränkning – som samhället inte bör lägga några fingrar emellan för att beivra.

 Det ska kosta att trakassera och hota. I den mån risk för fängelse har en avskräckande effekt är det förstås bra. Men i dessa fall får frihetsberövandet en omedelbar och påtagligt positiv effekt på brottsoffrets liv. Hon blir lämnad ifred! Kanske för första gången på många år.

Kalle Olsson

Mer läsning

Annons