Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slag mot kassan

Annons

I dunklet bakom de som förlorat sin sjukpenning, eller förklarats arbetsföra också i dödens väntrum, skymtade de oresonliga byråkraterna, de iskalla verkställarna av regeringens politik.

Några kommentarer från högre tjänstemän bekräftade, vi lyder order. Några till synes med glädje, andra under vånda och med vagt motstånd mot de rent bisarra konsekvenserna av de nya, omänskliga sjukreglerna.

Läkare som sjukskrivit underkändes. Det var byråkraterna som hade rätt till det sista ordet, trots att de inte hade någon medicinsk kompetens.

Men det fanns en annan sida; orimlig arbetsbörda satte hård press på kassans tjänstemän under en tid när regeringen lagt ut sparplaner som skulle göra läget ännu värre. En ekvation som inte gick att lösa utan omfattande konsekvenser både för kassa och kunder.

Hårt medialt tryck och omfattande rationaliseringskrav från regeringen. Det gick inte ihop. Sju av tio på kassan ”upplever stark tidspress på jobbet”, enligt facket.

Men det blir värre; fram till 2013 skall 300 miljoner sparas och det betyder att minst 600, kanske upp till tusen jobb försvinner. Detta går inte ihop, säger facket.

Men statssekreteraren på socialdepartementet, Anna Pettersson Westerberg, låter sig inte imponeras, inte ens av den försiktiga kritiken från generaldirektören Adriana Lender.

Hennes invändningar viftas bort som irrelevanta.

Kassans anslag är tillräckligt, organisationen kan slimmas och effektiviteten ökas. Ingen förståelse alls för fackets och personalens synpunkter. Också där irrelevans och enkla, egoistiska särintressen.

Allt går igen, vi är alltid beredda att lyssna säger ministrarna, sedan händer ingenting.

Så konsekvenserna blir ”en kraftigt försämrad service för medborgarna och en kraftigt försämrad arbetsmiljö för våra medlemmar”, enligt Kristian Härnqvist, Sacos ordförande.

För kassans kunder ser det ut så här; 112 servicekontor läggs ner. De beräknas i år få 3,5 miljoner besökare. 20 lokalkontor stängs också.

Regeringens viljeinriktning är klar, inga undantag för Försäkringskassan trots hård arbetsbörda och svidande kritik mot långa, eller rent orimliga, handläggningstider.

Men ändå; varför slår regeringen så hårt mot den som redan ligger? Jo, av ideologiska skäl. Vilka blir det ytterst drabbade? Så enkelt är det.

Mer läsning

Annons