Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp prestigen

Annons

I riksdagen pågår just nu ett politiskt spel som handlar väldigt lite om de sjuka men väldigt mycket om prestige. De rödgröna vill ändra i reglerna rörande sjukförsäkringen. Regeringen vill det inte. Beslut om det hela skulle egentligen ha fattats i går, men nu har frågan återremmiterats till utskottet för vidare behandling. Allt för att förhala beslutet.

Regeringens uppgift är att lägga förslag med stöd i riksdagen. Det är man inte intresserad av att göra, trots det parlamentariska läget. Därmed har regeringen också lidit nederlag i riksdagen på flertalet områden. Vilket onekligen är en prestigeförlust för regeringen, men trots det en alldeles naturlig konsekvens av det parlamentariska läget som råder.

Alldeles oavsett detta kan följande konstateras; sjukförsäkringen är ett alldeles för viktigt system för att tillåtas bli till en prestigefråga.

Men det har den blivit.

Skälet till detta är enkelt. När den borgerliga regeringen tillträdde efter valet 2006 var reformen av sjukförsäkringen en av de första man genomförde. Och det gick snabbt, alldeles för snabbt enligt flera av remissinstanserna. Och kritikerna fick rätt. Vilket regeringen även i efterhand indirekt erkänt. För vilket det slutliga resultatet av reformen skulle bli hade man inte lyckats överblicka. Regeringen togs på sängen av utförsäkringarna och har sedan dess försökt lappa och laga efter bästa förmåga i ett system som nu är i ett sådant uselt skicka att det kräver en ordentlig översyn.

Reformen av sjukförsäkringen är ett misslyckande. Det borde regeringen erkänna och vidta åtgärder för att korrigera. Men det är man inte intresserad av att göra. I stället pågår nu ett ställningskrig mellan regering och opposition där alla de människor som drabbats av regeringens schabbel tycks vara sekundära för regeringen, i jämförelse med att rädda sitt eget anseende.

Men regeringen borde lyssna på den legitima och sakliga kritik som framförs mot sjukförsäkringen. Och man borde reformera den sönderreformerade försäkring som ska ge oss trygghet vid sjukdom.

Men det vill inte regeringen.

Vilket bara handlar om prestige.

Inget annat.

Mer läsning

Annons