Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta röka

/

I år tänkte vi på ledarsidan hjälpa dig lite på traven för att fatta rätt beslut inför det nya året. Artikelserien har vi döpt till ”Nyårslöftet”. Förhoppningen är att hjälpa dig hitta motivationen till att unna dig ett lite bättre liv. Under de kommande dagarna kommer vi därför att avhandla tre viktiga områden för bättre hälsa och längre liv.

Annons

Rökning dödar. Det vet alla. Bara i dag kommer 20 människor att dö av sin rökning visar statistiken enligt Cancerfonden. Men trots det röker vi. Trots att cigaretterna dödar, försämrar hälsan, får huden att åldras i förtid och gör att den som röker både luktar och smakar äckligt.

Cancer. Enligt Cancerfonden orsakar rökning runt 10 000 cancerfall årligen i Sverige. Och det handlar inte bara om lungcancer. Rökning ökar också din risk att drabbas av bland annat cancer i livmodern, urinblåsan och bukspottkörteln.

10 000 fall av cancer som inte skulle behöva finnas, människor som inte skulle behöva genomgå stympande operationer och plågsamma behandlingar och riskera dö en vad som kan vara plågsam död.

Alla som röker får dock inte cancer. Vem om får cancer och vem som inte får det handlar delvis om genetik. Men varför utmana ödet och din genpool i onödan?

Men jag har ju rökt hela mitt liv kanske just du tänker nu. Då är det ju ingen idé att sluta? Jo. Det är aldrig för sent att sluta. 10–15 år efter det att du slutar röka har din risk att drabbas av cancer sjunkit till samma nivå som om du aldrig hade rökt.

Om du röker är det dock inte bara cancer du behöver oroa dig för. Kolmonoxiden i röken du drar ner i din kropp skadar även ditt hjärta och försämrar de röda blodkropparnas förmåga att transportera syre. Rökning kan därför också ge dig hjärtinfarkt. Väljer du att sluta röka kommer dock din risk för att drabbas av hjärtinfarkt om fem år att ligga på samma nivå som om du aldrig hade rökt.

Och så det här med pengar. Att röka är dyrt. Inte råd att resa säger du? Om du röker ett paket om dagen och köper varje paket till styckepris i butik kommer du på ett år ha rökt upp runt 18 000 kronor.

18 000 kronor du i stället hade kunnat lägga på kläder, mat, en resa, parfym, något till ditt barn och så vidare, och så vidare. Att röka är inte att unna sig något. Det är att missunna sig hälsa. Och annat roligt.

Men. Jag gillar ju att röka! kanske du säger nu. Ja. Det gör många av de som röker. Men jag skulle tippa på att du också gillar att leva. Och vill du fortsätta göra det får du nog faktiskt säga hej då till dina cigaretter och i stället säga hej till ett liv utan cigaretter.

Ett liv som väldoftande ickerökare, med lite bättre kondition, vackrare hy, upp till 18 000 kronor mer i plånboken och mindre risk att dö i cancer eller hjärtinfarkt.

Och ja. Det är svårt att sluta röka. Men det är inte omöjligt. Och du behöver inte göra det helt på egen hand. Det finns hjälp att få.

Mer läsning

Annons