Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet för Glufsglufs

/
  • På tisdagen stoppade regeringen alla nya inskrivningar till Fas 3. En arbetsmarknadsåtgärd som går att likna med jätten Glufsglufs. En arbetsmarknadsåtgärdsjätte som slukar långtidsarbetslösa och behåller dem där i evinnerlig tid.

Nu är det nog. Hit men inte längre. På tisdagen stoppade regeringen alla nya inskrivningar till Fas 3.

Annons

Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas kan liknas vid den stora Glufsglufs, en arbetsmarknadsåtgärdsjätte som slukar långtidsarbetslösa och behåller dem där i evinnerlig tid. I dag finns 36 000 arbetslösa inskrivna i Fas 3. Antalet inskrivna har sedan dess att Alliansregeringen införde åtgärden 2007 bara ökat. Men nu är det alltså stopp. Det meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på tisdagen.

Förslaget är en del av regeringens budgetuppgörelse med Vänsterpartiet. Skrotandet av Fas 3 var också ett av Socialdemokraternas starkaste vallöften. Att arbetsmarknadsministern nu äntligen kunde meddela att det verkligen blir en avveckling av jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas var ytterst viktigt för partiet.

Men vad kommer i stället? Att få långtidsarbetslösa tillbaka i arbete kräver insatser. Det kräver att de arbetslösa erbjuds utbildning, får yrkeserfarenhet och de meriter som företagen efterfrågar. Att bara skrota Fas 3 ändrar ingenting.

Regeringens förslag är att så kallade "extratjänster" i välfärden ska införas. Oron är såklart att åtgärden bara byter namn och inte ändrar särskilt mycket för dem det berör. Men "extratjänsterna" blir faktiskt något annat än Fas 3. Till skillnad från sysselsättningen i Fas 3 är extratjänsterna arbeten till kollektivavtalsenliga löner, inom välfärden. Samtidigt ska långtidsarbetslösa nu kunna studera kortare utbildningar med aktivitetsstöd.

Det finns såklart ytterligare en oro: att dessa "extratjänster" riskerar att tränga bort de ordinarie jobben inom välfärden. Svaret regeringen har på den frågan är att dessa tjänster ska vara "vid sidan om" de ordinarie. Det låter tyvärr ganska naivt. För vad gör en kommun eller en privat vårdgivare som vill spara pengar? Ett enkelt sätt är att ta emot statens pengar för de långtidsarbetslösa och sakta men säkert spara in på de ordinarie tjänsterna. Kanske kan Maja även gå iväg och handla till vårdtagaren? Bädda en säng, hjälpa till att duscha brukaren eller tvätta ett par fönster? Det här måste regeringen vara ytterst tydlig med att inte tillåta. Annars riskerar vi ett a- och ett b-lag inom välfärden. Ett lag som är anställda av arbetsgivaren, och ett lag som staten betalar arbetsgivaren för att utföra samma sysslor. Samtidigt måste den långtidsarbetslöse få den yrkeserfarenhet som arbetsmarknaden kräver. Så det blir en knepig balansgång.

Fas 3 var ett cyniskt experiment av den forna Alliansregeringen. Ett högerexperiment som gick ut på att hungriga vargar jagar bäst. Vargarna var i detta fall de arbetslösa. Desto hungrigare, desto bättre. För att inte hamna i jätten Glufsglufs mage krävdes att man sänkte sina krav till under miniminivå. Schyssta arbetsvillkor och löner var inte att tänka på. Och det, det är ett ytterst dåligt vägval för ett samhälle att ramla in på.

Att inflödet till Fas 3 nu stoppas är för oss alla bara att applådera.

Mer läsning

Annons