Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Smiska henne på rumpan”

/
  • Olika reaktion. Innebandyförbundet reagerade starkt på de sexistiska beskrivningarna av tjejer i spelstrategierna. Fotbollsförbundet har inte gått ut med samma slags offentlig fördömande av Gefle IF:s objektifierande bilder på facebook.

Annons

Det nya året började i sanning inte särskilt bra för Idrottsverige ur jämställdhetssynpunkt. I måndags kunde Arbetarbladet avslöja att GIF spridit sexistiska och objektifierande bilder via sin Facebooksida och igår avslöjade Helsingborgs Dagblad att en tränare i klubben Engelholm FBC valt att beskriva olika spelstrategier på bland annat följande vis för de 14-åringar pojkar han tränar:

Jennifer är den lugna trygga tjejen som inte gör konstiga saker eller blir irriterad. När vi spelar Jennifer är vi trygga i våra roller och arbetar tillsammans. Petra är den galna bruden som man nästan är rädd för. Hon rivs, bits och gillar att dominera. Man kan riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan, ju mer energi desto bättre”. 

Min ledare om GIF och de objektifierande bilderna var inte populär. Det hade jag inte heller räknat med. Att poängtera att vi lever i ett samhälle där någon verklig jämställdhet inte existerar är aldrig populärt. Väldigt många vill över huvud taget inte se att så är fallet. Allra minst när det handlar om idrotten. För många tycks svensk idrott vara en helig ko som inte får beskrivas i något annat än positiva ordalag. 

Granskande idrottsjournalistik möts ofta av hårda kommentarer och uppfattas till och med som onödig. Trots att idrottsföreningar och elitklubbar har ett enormt inflytande över unga människor och deras värderingar. Trots att elitklubbar är företag och en maktfaktor som bör granskas på precis samma sätt som ett företag som Sandvik. 

På Arbetarbladets web finns en hel buffé med ursäkter och avfärdande kommentarer kring GIF:s objektifierande bilder. I kommentarsfälten har det under veckan flockats människor som vare sig ser problemet i bilderna eller att det över huvud taget skulle vara något sexistiskt i dem. Somliga kallar det till och med för bra reklam för GIF. Det är det inte. 

Någon kommentar från Fotbollsförbundets sida har mig veterligen inte kommit rörande GIF:s bilder. 

Innebandyförbundet har däremot reagerat starkt på det inträffade i Engelholm FBC och nu ska åtgärder vidtas för att det som skett inte ska hända igen. Vilket naturligtvis är bra, eftersom det fostrande uppdraget som idrotten har måste tas på största allvar och handla även om värderingar. Det räcker nämligen inte jämställdhetsplaner och andra policydokument. Det räcker inte att be om ursäkt och säga att den uppkomna situationen tas på största allvar. Vad som krävs är ett långsiktigt och konsekvent arbete i vardagen för att främja positiva attityder och värderingar inom idrottsrörelsen. 

Till Ekot säger niondeklassaren Emelie i Ängelholm så här om tränarens spelstrategiebeskrivningar i Engelholm FBC:

 – Jag tycker det är jättesjukt. Det känns väldigt konstigt att man tar tjejer och så, det känns diskriminerande på något sätt. Det är klart att killarna tänker på detta efteråt, alltså de snackar ju om detta, så det påverkar ju dem också.

Tokyo, 2008. Jag och kamraten sitter på en restaurang, servitören tar vår beställning och frågar sedan på bruten engelska var vi kommer ifrån. ”Sweden”, säger vi. ”AAAAAH! Zlatan Ibrahimovic!”, utbrister servitören glatt. 

Sverige är inte längre Björn Borg och Abba. Vi är Zlatan Ibrahimovic. Jag representeras av en fotbollsspelare. Mitt land representeras av en fotbollsspelare. Vem Fredrik Reinfeldt är vet få utanför Sverige. Zlatan känner man till även i Tokyo. Och det är just därför det är omöjligt att inte bry sig om idrotten. För att den har makt, för att dess representanter är förebilder och representanter för långt många fler än sig själva, för att idrotten är med om att fostrar och formar unga människor och deras värderingar. 

Därför går det inte heller att rycka på axlarna när GIF publicerar objektifierande bilder som gör kvinnor till attribut till en fotbollsklubb eller en tränare för 14-åriga innebandykillar beskriver spelkombinationer i sexistiska termer. Idrotten är viktigt. Dess enorma makt måste förvaltas ansvarsfullt. Att vara en bra tränare är inte bara att leda ett lag eller en individ till enastående prestationer på idrottsarenan. Att vara en bra idrottsman är inte bara att prestera väl fysiskt. I båda fallen måste framgång också handla om att vara en ansvarstagande förebild även ifråga om värderingar. 

Därför kan inte osunda värderingar heller ursäktas och förminskas till att handla om isolerade händelser och enskilda individers misstag. Den som gör det kan nämligen omöjligt åtgärda de strukturella problem som finns inom idrotten, såväl som samhället i övrigt.

Mer läsning

Annons