Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får han upprättelse

/
  • Fredrik Reinfeldt på god väg att förverkliga sin föregångare Bo Lundgrens vision: Sverige, ett skatteparadis för överklassen.

När Bo Lundgren utlovade skattesänkningar för 130 miljarder i valrörelsen 2002 straffades Moderaterna hårt och skoningslöst. Nu, sju år senare, är Fredrik Reinfeldt på god väg att förverkliga sin föregångares vision: Sverige, ett skatteparadis för överklassen.Den ekonomiska politiken är densamma, skillnaden ligger i paketeringen, utanverket.

Annons

Numera talar sällan en M-företrädare i termer av skattesänkningar utan om ”jobbskatteavdrag”. Man gör det billigare att arbeta samtidigt som man värnar de statliga finanserna och tar inte ut mer än vad det ekonomiska läget till- låter.

I lördags meddelades att regeringen samlats kring Moderaternas linje, det blir en fjärde vända med sänkta inkomstskatter.

Tids nog kommer Bo Lundgren, hunsad och utmanövrerad som han blev av nymoderaterna, att få sin upprättelse.

Vi sänker skatten och minskar klyftorna, förklarar högerns propagandachef Per Schlingmann (M).

Exemplet med undersköterskan dras, hon (regeringen behöver Kommunals kvinnor) som nu får en hel extra månadslön att röra sig med. Ja, att arbetande svenskar har fått mer i plånboken är ett ovedersägligt faktum.

Men att påstå att de ekonomiska skillnaderna motarbetas samtidigt som hundratusentals tvingas leva på usel a-kassa, ett aldrig så stigmatiserande socialbidrag eller tidsbegränsad sjukpenning, är att förvränga verkligheten. I mer än varannan kommun kommer planerade varsel att fullföljas, trots regeringens extra miljardstöd till den offentliga sektorn.

Tusentals arbeten försvinner. Den offentliganställda som nu förlorar jobbet har inte att se fram emot någon 13:e månadslön, när fasta avgifter är betalda återstår bröd- smulor.

 

Mer läsning

Annons