Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Social Demokrat

/

Annons

Linjetalet levererat. Infriade Håkan Juholt förväntningarna? Ja. Han gjorde nog det. Trots allt. 

Håkan Juholt konkretiserade egentligen inte sina politiska ambitioner på mer än några få områden. Men det behövdes inte heller. Vad en ideologiskt vilsen socialdemokrati behövde var ett ideologiskt förankrat linjetal. Och det var också precis vad man fick. Ett tal att samlas kring. Ett tal för en socialdemokratisk socialdemokrati. 

Några av de absoluta måstena var med; fördelningspolitik, energipolitik, jämställdhet, miljö. Klassiska frågor mixat med framtidsfrågor. 

Men avgörande politikområden lämnades tyvärr därhän. Var var tankarna om det svenska företagande? Var var visionerna om  skattepolitiken? Och viktigaste av allt; Jobben? Vad hände med jobben? 

I väntan på presentationen av den ekonomiske talespersonen valde Håkan Juholt att avstå från att beröra skattepolitiken i sitt tal. Det tillsammans med det faktum att Håkan Juholt inte med en stavelse nämnde jobben gjorde också hans linjetal till ett ofullständigt tal. Det är genom skattepolitiken de politiska visionerna kommer realiseras. Det är jobben som skapar trygghet.   

Att exkludera företagande ur linjetalet var även det ett märkligt val från Juholts sida. Att Socialdemokraterna har visioner om hur den offentliga sektorn ska utformas är en självklarhet. Att man värnar välfärdstjänsterna och de som producerar dessa tjänster och deras arbetsvillkor borde över huvud taget inte behöva poängteras. Att Socialdemokraterna har tankar om hur man ska gynna det svenska företagande är en nödvändighet. Företagandet är nyckeln till det i alla delar levande Sverige som Håkan Juholt vill bygga.

Den offentliga sektorn är basen, men den säkrar inte överlevnaden i regioner som Norrbotten, Jämtland och Gävleborg. Det gör däremot företag som växer. Företag som skapar förutsättningar för överlevnad i regioner utanför Sveriges tillväxtcentran. 

De innehållslösa generaldefinitioner var många i Håkan Juholt tal till kongressen. Det hade varit problematiskt. Om det inte från Juholts sida funnits en uppenbar och genuin vilja att fylla dem med innehåll. Det fanns det dock.  

Juholt vill uppenbarligen dessutom precis som Palme även fylla själva den politiska definitionen av sig och sitt parti med ytterligare innehåll. 

Palme, demokratisk socialist. Juholt, social demokrat.   

Därmed är Juholt också förlåten för den låga konkretiseringsnivån i sitt tal. 

Vad som levererades i går var en bra start, ett tydligt ideologiskt avstamp.  

Det räcker. Tillsvidare.   

 

Mer läsning

Annons