Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: framsynta politiker

/

Det senaste året har jag fått ut drygt 14 000 i föräldrapeng varje månad. Som ensamförsörjare med barn, är det svårt att leva på. Min räddning är att jag har en buffert. Och det har behövts. Ungefär samma summa – 15 000 kronor i månaden är det maxbelopp man kan få i a-kassa.

Annons

Vi har ytterligare 135 000 arbetslösa i år. I bästa fall har de a-kassa, i sämsta fall har de trillat igenom till försörjningsstöd. Totalt närmar vi oss en halv miljon arbetslösa som lever på 15 000 kronor i månaden eller mycket mindre.

Till det kommer att en halv miljon människor har lämnat a-kassan. Av heltidsanställda är det bara en av fem som får ut 80 procent av lönen. Inte heller sjukpenningen eller föräldraförsäkringen är längre inkomstrelaterade.

I sjukförsäkringen finns det i dag runt 30 000 människor som blir helt utförsäkrade från sin förlängda sjukpenning vid nyår. För dem finns inte någon lösning.

Samtidigt har försörjningsstödet i våra kommuner ökat med 17 procent, i Gävleborg har det ökat med 30 procent och i Ockelbo med 75.

Vi har en åldrande befolkning och en global ekonomisk kris. Det är problem vi måste hitta lösningar på som gör att jobb skapas, välfärden säkras och människor känner trygghet i sin vardag.

Men alldeles oavsett det, blir det mer och mer uppenbart att vi behöver se över våra trygghetssystem. I slutet av 80-talet började folk skaffa sig privata pensionsförsäkringar och litade inte längre på ATP-systemet. Då tog politikerna tag i problemet och gjorde om det från grunden. Det har skapat trygghet. Jag tyckte valda delar av pensionsreformen 1994 var fel, inte minst den spekulativa delen. Men jag har accepterat den. Det var ändå en reform som skapade trygghet och som är långsiktigt hållbar.

Samma sak behövs nu för de övriga trygghetssystemen. Förtroendet för a-kassan, sjukförsäkringen och andra ersättningssystem, att de verkligen ska ge ekonomisk trygghet, är urholkat. Till det kommer att även rätt vanliga människor har börjat skaffa sig privata sjukvårdsförsäkringar för att de inte litar på att de får bra vård i rätt tid inom det offentliga.

Det behövs en stor trygghetsreform, om inte för annat så för att vi sedan ska kunna ta tag i de verkligt stora problemen – hur vi får tillräckligt många att arbeta och vilja betala skatt till en gemensam välfärd även i framtiden. Men alla politiker bekymrar sig om nästa års val och struntar i det som är deras verkliga uppdrag – att skapa trygghet, hållbara system och framför allt, att ta tag i problem i förväg.

Mer läsning

Annons