Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sol i sinne?

/
  • Slut på idyllen? Svensken är på väg in i arbetslöshet. Nu krävs mer av regeringen än att mässa ”Det ska löna sig att arbeta”.

Annons

Sommaren knackar på dörren, det är sol ute, men tyvärr är svenskens liv allt ifrån bekymmerslöst.

Gårdagens tre toppnyheter på Ekot handlade om tillbakadragna varsel på Volvo – i utbyte mot sänkt lön och arbetstid, om en arbetslöshet under nästa år som enligt Arbetsförmedlingen kommer att omfatta 539 000 svenskar och om kommuner vars kostnader för socialbidrag och introduktionsersättning ökat med 13 procent i jämförelse med 2008.

Inte heller är regeringen beredd att bistå kommunerna med medel för att hantera den överlämpning som skett på dem av kostnader.

För de stigande kostnaderna för bland annat socialbidrag handlar delvis om en politik som utförsäkrar människor som annars skulle kunna få ersättningar från försäkringssystemen.

En ökande arbetslöshet kommer att leda till än högre bidragskostnader för kommuner som redan i dag kämpar med en hårt ansträngd ekonomi.

Men så funkar den borgerliga politiken. Var och en för sig ska vi vandra. Det ska löna sig att arbeta. Men i dag finns inte några nya arbeten att gå till oavsett hur arbetsduglig och motiverad svensken är. I stället för ersättning erbjuds vi socialbidrag, i stället för sysselsättning eller studieplats, arbetslöshet.

Desperata fackförbund förhandlar med arbetsgivarna om sänkta löner och arbetstidsförkortning. En generation unga med 35 procent arbetslösa som inte kan få ett arbete och med svårighet kan komplettera sina betyg eftersom antalet komvuxplatser dragits ner i landet. En regeringspolitik som anser att yrkesförberedande utbildningar inte bör ge behörighet till vidare studier.

En arbetsmarknadspolitik som tycks bestå i att sitta och vänta in 40-talisternas pensionsavgångar.

Något är ruttet i Sverige.

Mer läsning

Annons