Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorgebarnet Gävleborg

Annons

Region Gävleborg

Det är ett ständigt sorgebarn, detta län. Vi ser rubrikerna som pumpar ut glädjebudskapen om en konjunktur som går på högvarv och en arbetslöshet som sjunker, ungdomsarbetslösheten har inte varit så här låg på 13 år. Det är verkligen värt att fira.

Men. Så har vi då Gävleborg.

Här har vi en ungdomsarbetslöshet på rikshögsta 19,7 procent, att jämföra med riksgenomsnittet på 11 procent, enligt en artikel i Arbetarbladet tidigare i veckan. Det här är en lista vi tyvärr har toppat, med några få undantag, under hela det senaste decenniet.

Vad beror då detta på?

Charlotte Humling, chef på på Arbetsförmedlingen i Gävle, har sitt svar klart: Det beror på den låga utbildningsnivån i länet. Gävleborgarna är tydligen inte så mycket för det här med att plugga. Det har såklart sin bakgrund i att vi är ett brukslän, arbetsmarknaden i Gävleborg har traditionellt sett inte krävt någon särskilt hög utbildningsnivå. Det har varit ganska enkelt att ställa sig framför fabriksdörrarna och erbjuda sina tjänster, för att sedan bli kvar på fabriksgolvet i decennier. Märk väl orden "har varit". För det här gäller inte längre. Under det senaste decenniet har arbetsmarknaden förändrats. Industrierna har slimmats, utsourcats, lagts ned. Istället har tjänstesektorn ökat. Men även för den som söker sig till enklare arbeten inom restaurang eller handel krävs i dag utbildning.

Arbetsförmedlingen.

Att vi nu för tiden har en högskola i Gävle är något oerhört positivt. Steget till att börja studera är inte längre lika stort. Ändå är utbildningsnivån i vårt län bland de lägsta i landet, och särskilt gäller det Gävleborgs män, där endast en av fyra har en eftergymnasial utbildning. Hur gör vi för att förändra detta?

En viktig insikt är att vi måste sluta se studier som något som bara gäller andra, och inte oss själva. Vi måste våga använda oss av den fantastiska fria utbildningen vi har i vårt land. Många människor från andra länder ser med förvåning och avundsjuka på det svenska systemet. Utbildning berikar, inte bara plånboken, utan även sinnet.

Det här är en insikt vi måste överföra till våra barn. Annars kommer vi aldrig att halka ned från toppen av arbetslöshetslistan. En av de absolut viktigaste egenskaperna du kan ge ditt barn är nyfikenhet att lära.

Att utbilda sig är den bästa vaccinationen mot arbetslöshet. Detta gäller även människor boendes i Gävleborgs län.

Mer läsning

Annons