Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara och slösa

En gång i tiden höll sig Sparbanken med en tidning för barn kallad Lyckoslanten som bland annat innehöll serien ”Spara och Slösa” som handlade om två unga flickor som sparade respektive slösade.

Annons

Idag visar en undersökning genomförd av Swedbank att 21 procent av alla svenskar inte har några sparade pengar alls. 21 procent lever helt utan en buffert som kan täcka upp oförutsedda händelser. 21 procent som kanske inte klarar en rotfyllning och krona, eller en resa till en döende anhörig.

Vi borde ha två månadslöner i buffert säger bankerna. Finansminister Anne Wibble ansåg en gång i tiden att alla borde ha en årslön på banken.

Många svenskar lever under mycket knappa ekonomiska förhållanden. Alla kan inte spara. För det finns helt enkelt inte något att spara av. Men i en tid när konsumtion upphöjts till en livsstil riskerar konsumtionen också bli viktigare än att planera sin ekonomi. Inte blir det hela heller bättre av att det från politiskt håll ses som vårt ansvar att konsumera oss ifrån kriser.

Den som inte har ett sparkapital har inte heller någon trygghet att tala om. Därför är det av större intresse att funder över vad som kan göras åt 21 procent av alla svenskar inte har någon ekonomisk buffert än det är att konstatera att 21 procent faktiskt inte har det.

Mer läsning

Annons