Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara på allt!

Annons

De skattetrötta sänder regelbundet ut en glättad skrift om skattetrycket; för hårt, orättvist och konfiskatoriskt. Slagordet var länge ”Hälften kvar”, också för de allra rikaste. Under högerregeringen har fokus ändrats från den aldrig mätta staten till det kommunala slöseriet.

Uppmuntrande belöningar skickas till den kommun som sparat mest, eller dragit ner hårdast. Varje sparad skattekrona, varän den användes till, öppnar för skattesänkningar. Ett tröttsamt budskap, men väl mottaget av de skattetröttas kärntrupper, ofta med bivack uppslagen i Lidingö, Djursholm och på Östermalm.

I går delades årets inspirationspris ut, den lyckliga kommunen var Hudiksvall. Där finns inte så mycket att spara på, alltså har skattekronorna använts med förnuft. Inga onödiga aktiviteter, eller verksamheter att lägga ner. En mönsterkommun.

 

Sämre betyg till Gävle, Hofors och Ljusdal. Om Gävle drog ner på skolan och omsorgen, kulturen och fritidsaktiviteter skulle 132 miljoner sparas. Sparmålet kan, när tiderna blir bättre, skrivas om till skattesänkningar på drygt 2 000 kronor.

Om Hofors släckte ljuset, stängde dörrar och minimerade varenda verksamhet (av det som finns kvar) kunde invånarna, de som har jobb, få skatten sänkt med 4 100 kronor, prick. Men det finns mer att hämta; om allt och mer därtill av den kommunala verksamheten slimmades och slipades ner till minimala nivåer står en hel månadslön och väntar.

 

Det förutsätter förstås något som liknar de skattetröttas idealsamhälle, alldeles likt nattväktarstaten. Kommunen sköter det livsuppehållande, resten får du klara själv. Något påminner det om högeralliansens politik. Eller tydligare; sköt dig själv och skit i andra.

Mer läsning

Annons