Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå ert kast

/
  • En uppmaning till partiet. Ni har valt Håkan Juholt. Nu får ni fanimej backa upp honom också, skriver arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg.

Annons

Socialdemokraterna är en samling medgångsfans. Det är uppenbart. Vilket är ett tämligen motbjudande faktum. Förutsättningarna för partiordförandeposten har dock Göran Persson redan väl beskrivit; aldrig ensam, alltid ensam.

Kanske ljuger Ljuholt om sitt uppsåt ifråga om bostadsersättningen. Men högst antagligen gör han inte det. Och ännu har inget framkommit som motsäger detta påstående.

Att det Juholt gjort skulle leda till åtal framstår som högst osannolikt. Det får vi dock vänta på besked om ännu en tid.

Klart är oavsett att Socialdemokraternas blottlagda interna grälsjuka antagligen varit lika skadligt för partiet som bostadsersättningarna. För det är inte en fager bild som målas upp av verksamheten genom de anonyma källor som gärna talar ut inför reportrar.

Inte ett enda av de ord som yppats av de anonyma källorna har antytt minsta omsorg om partiet de representerar. Istället framstår skvallret snarare som ett resultat av maktkåtma och interna stridigheter där dolkstöten i ryggen aldrig är längre bort än närmsta "partikamrat".

Socialdemokraterna förlorade nog tyvärr valet förra fredagen, oavsett om Juholt sitter kvar eller inte. Ingen skulle bli gladare än undertecknad om den analysen om tre år visar sig vara felaktig. Men som det Socialdemokratiska kommunalrådet Gösta Sandin konstaterade redan på 80-talet "Vilka program vi än skriver och stadfäster, blir rörelsen aldrig bättre än de människor som bär den."

Sitter Juholt kvar kommer bostadsersättningarna bli hans ständige följeslagare i debatter och medierapportering. Väl inpräntade i väljarnas sinnen riskerar de bli till misstankar och besvikelse man inte kommer kunna se förbi.

Väljer Socialdemokraterna att tvinga bort Juholt framstår man som ett mycket svagt parti. Det finns dessutom få kandidater att ersätta Juholt med. Blir det inte ett åtal mot Juholt gör man därför förmodligen klokast i att hålla sig till den ledare man med obegripligt stor förtjusning valde i mars. Men då finns inte utrymme för något enda felsteg framöver. Klarar Socialdemokratin det? De senaste månaderna gör det svårt att inte tvivla.

Oavsett vad man väljer att göra står följande klart; gräver vi nog djupt finns det snart sagt ingen som skulle gå igenom en kvällstidningsgranskning. Minsta snedsteg kan bli till rubriker om fusk och lögner, oavsett sanningshalten i påståendena. Håkan Juholt har visat sig vara felbar. Det är varje människa. Hur Socialdemokraterna agerar i fallet Juholt kommer visa om man själv avser sätta agendan eller tänker överlåta det arbetat åt medierna.

Till partiet finns därför bara en sak att säga; stå ert kast. Ni har valt Håkan Juholt. Nu får ni fanimej också backa upp honom.

Mer läsning

Annons