Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställs aldrig till svars

/
  • Dödad. Libyens förre diktator, Muammar Gaddafi, dödades av de forna rebellstyrkorna NTC på torsdagen. Nu kommer han aldrig att ställas till svars för sina brott mot sitt eget folk.
  • Beviset. Bilder på en död Muammar Gaddafi cirkulerade i internationell media under torsdagen.

Till slut föll tyrannen, slaget om Libyen är slut. Torsdagen 20 oktober blev en historisk dag för frihetskampen i Nordafrika.

Annons

När det händer något stort på nyhetsfronten rödmärks TT-telegrammen och döps till TT flash. Klockan 13.19 på torsdagen kom just en sådan TT flash: ”Gaddafi gripen”. En mycket positiv nyhet, men vi var nog många som tänkte: Håll honom vid liv. Låt Libyens folk få svar på de frågor de vill ställa till sin förre ledare. Men så blev det inte. En ny flash från TT kom 13.56: ”Gaddafi död”.

Uppgifterna är spretiga. När denna text skrivs gör de gällande att Muammar Gaddafi hittades i ett avloppsrör, i sin hemstad Sirte. Han ska ha dragits ut ur röret och skjutits i båda benen och i huvudet. Bilder som cirkulerade på internationella medier visade hur det som sades vara Gaddafis döda kropp drogs fram på gatorna.

NTC, Libyens övergångsregering, har tagit på sig dödandet av Gaddafi. NTC består av en brokig samling. Dels av exil-libyer som länge stridit mot Gaddafi, men även av libyer som själva nyligen ingått i Gaddafis maktapparat. Det är inte helt omöjligt att NTC ser en fördel i att Gaddafi nu är död, och inte kan ställas inför rätta. Han hade kanske kunnat berätta ett och annat som inte är så fördelaktigt för vissa medlemmar i övergångsregeringen.

NTC styr nu landet i väntan på att fria val ska hållas, det talas om att det ska ske någon gång i nästa sommar. Det blir första gången i modern tid. Libyen var fram till 1952 en italiensk koloni, därefter tog den islamiske ledaren kung Idris över makten. Han störtades av Muammar Gaddafi i en militär statskupp 1969. Gaddafi har sedan dess styrt landet med järnhand.

Libyen står nu inför stora utmaningar. Ett folk som under så många decennier levt under envåldshärskare har lång väg att gå innan demokrati och mänskliga rättigheter är en självklarhet.

Sverige tar inom kort hem sina Jas-plan, i utbyte mot dessa bör vi erbjuda resurser och kunskap för att bygga ett civilt, demokratiskt och humant samhälle.

Vi måste finnas där för Libyens folk, även efter det att en militär insats är över.

Efter sju månader av inbördeskrig föll Gaddafi till slut. Över hela Libyen firas det i dag. Bilder från landet visar ren glädjeyra. Trots glädjescenerna infinner sig ett visst mått av bitter eftersmak.

Muammar Gaddafi kommer aldrig att ställas inför rätta för årtionden av brott mot mänskliga rättigheter och mord på sitt eget folk. Det är väldigt sorgligt.

Mer läsning

Annons