Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Standardlösningen som inte går ihop

/

Högern har en favoritlösning. En lösning som ska bota allt från flyktingkris till välfärdens utarmning: sänk lönerna. Det är svaret på precis allt.

Annons

Nu senast möttes LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringsliv vd Carola Lemne i SVT:s Agendastudio. Det som debatterades var det eviga debattämnet: de svenska lönerna. Svenskt Näringsliv har sitt svar klart. De tänker sig att flyktingkrisen kommer att lösas och integrationen bli ett under av effektivitet bara lägstalönerna sänks än mer. Det är bättre att ha ett låglönejobb än inget jobb alls, är devisen. Och visst är det ett måste att människor som kommer till Sverige så snabbt som möjligt kommer in på den svenska arbetsmarknaden, det har Svenskt näringsliv helt rätt i. Men, tanken att vi ska skapa ett låglöneproletariat? Nej, det är inte lösningen. Trots att högern driver denna fråga in absurdum är det inte rätt recept.

Gissningsvis skulle många av högerns debattörer själva ha svårt att klara sig redan på dagens rådande lägstalöner. I de fall arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal handlar det om heltidslöner på knappa 20 000 kronor före skatt i månaden, de som saknar kollektivavtal kan ha löner mycket lägre än så. Och, i många branscher är heltiderna få, och dessutom jobben otrygga. Du är lätt utbytbar, och har inte makt att protestera mot orimliga anställningsvillkor som kontrakt på tio timmar i veckan. Många har flera olika jobb för att kunna försörja sig. Detta kan jämföras med Svenskt Näringslivs vd:s egen trygga lön på 490 000 kronor i månaden. Det är lätt att hojta att andra ska sänka sina löner, men det är svårt att se Carola Lemne försörja sig på de inkomster som i dag utgör landets lägstalöner.

Det är fattigt, rent av skamligt, av högern att använda sig av flyktingkrisen som ett argument i lönesänkardebatten. Tanken med lägre löner för vissa grupper på arbetsmarknaden är ett dubbelfel.

Enkel matematik säger att en arbetsgivare anställer om det finns behov i företaget. Att tänka sig att arbetsgivare skulle massanställa utan att behovet finns, på grund av att kostnaderna för vissa anställda sjunker, är orealistiskt. Och den arbetsgivare som är beroende av kunders köpkraft borde inte vara den som ställer sig på barrikaderna och förespråkar lägre lägstalöner. Det krävs löner som människor kan försörja sig på för att varor och tjänster ska omvandlas till vinst för företagen, för att hjulen ska gå runt.

Samtidigt har Svenskt Näringsliv allt svårare att behålla sin trovärdighet i frågan om flyktingkrisen. På måndagen avslöjade Dagens Industri att organisationen tillsammans med flera av landets tyngsta arbetsgivarorganisationer träffat företrädare för Sverigedemokraterna, i vad tidningen beskriver som i smyg, och på så sätt bearbetat partiet för att göra sina förslag till deras politik. Ett exempel är frågan om vinst i välfärden, där SD numer bytt fot och numer tycker att LOV, Lagen om valfrihet, ska bli tvingande.

När du läst detta, minns gärna högerns häcklande mot fackföreningsrörelsen så fort frågan om krav på schyssta löner, svenska löner, för utländsk arbetskraft tas upp.

Nej. Vi bör inte förledas att tro att högerns käpphäst sänkta löner handlar om omtänksamhet om människor som flytt till Sverige. Det handlar enbart om profit.

Mer läsning

Annons