Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stökig inledning av regeringen

KU riktar kritik mot regeringen i 10 ärenden. Enhälligt dessutom. Knappast en lysande inledning på regeringsinnehavet. Men heller inte något att förfäras över.

Annons

För tittar vi på vad KU egentligen säger om regeringen, handlar det förvisso om punkter som tydligt visar att regeringen haft för bråttom, hoppat över att konsultera lagrådet, inte följt regler och riktlinjer för arbetsgången vid beredning av ärenden. Men det hela handlar om oskicklig hantering, snarare än om medvetet grova överträdelser.

För vissa statsråd är KUs granskning direkt genant. Gabriel Wikström och regeringens hantering av valfrihet i vården har exempelvis inte uppfyllt de krav som grundlagen ställer på förfarandet. Det är på det hela taget ett obegripligt fel att lyckas åstadkomma. Att bjuda motståndarna på den här typen av politiska poäng är extremt onödigt, inte minst när det handlar om felaktigheter som så uppenbart är möjliga att undvika. Socialdemokraterna kritiserade i opposition för övrigt själva ivrigt regeringen för brister i form, ifråga om bland annat beredningen av förändringen av sjukförsäkringen.

Att KU enhälligt och på så många som 10 punkter kritiserar regeringen borde leda till rättning i leden. Stefan Löfvens regering är inte en stark regering rent parlamentariskt, det betyder också att den inte har råd att dessutom vara svag ifråga om utförande.

Men även om det rapporterats om KUs kritik med braskande rubriker, och KUs kritik ger bilden av ett långt ifrån väloljat regeringsarbete, lär rubrikerna från den 2 juni 2015 knappast något som påverkar valresultat 2018. Däremot är det uppenbart att regeringen behöver hålla form. Och att det är en i delar oerfaren skara som övertagit makten.

Att regeringen kommer hålla sig till formen, kan vi dock förvänta oss kommer ske, givet näppsningen från Konstitutionsutskottet.

Och vad gäller detta med brist på erfarenhet, är det ett övergående tillstånd.

Lyckligtvis.

Mer läsning

Annons