Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svälja kameler och sila mygg

/
  • Vice statsminister Åsa Romsons ordval i söndagens partiledardebatt orsakade stort rabalder.

Det finns vissa ord som är tabu i det politiska samtalet. Främst handlar det om ord som beskriver vissa grupper av människor på ett forntida, rasistiskt sätt. Men det gäller även alla ord som kan sammankopplas med det europeiska dåliga samvetet nummer ett: det andra världskriget och förintelsen.

Annons

När Stefan Löfven i sitt tal på TCO:s kongress i förra veckan sade att "Överst på agendan står jobben. För med arbete kommer frihet" gick tyckareliten bananas, tabuord! Orden arbete och frihet får nämligen inte sägas i samma mening, för då går tankarna direkt till skyltarna som satt över koncentrationslägren under nazityskland. Den här uppståndelsen hade knappt bedarrat innan det var dags för söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT där ett av de första debattämnena var invandring. (Det här att SVT:s debattprogram ständigt återkommer till invandring som en problempunkt är en annan fråga som jag får återkomma om i en annan ledare.)

Under denna debatt lyftes frågan om döden på Medelhavet, det vill säga alla de tusentals flyktingar som drunknat under sin resa från krig och förtryck till fredens Europa. Till det Europa som med sina stängda gränser tvingar människor att betala flyktingsmugglare enorma summor för att på mycket farliga sätt korsa den åtråvärda gränsen hit. Vice statsminister Åsa Romson (MP), som är dokumenterat engagerad i frågan, sade "Vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz". Oh, no! Tabuord.

Ni kan ju gissa vad tyckareliten gick i gång på efter debatten. Inte var det för att rasa över Fort Europa och de stängda gränserna, inte var det för lyfta frågan om alla de kvinnor och barn som drunknar på sin väg över havet. Nej, det handlade enbart om Romsons ordval. Ett ordval som var mycket klumpigt och onödigt. Men det stannade inte där. Efter debatten bad vice statsministern om ursäkt för sin klumpiga och onödiga liknelse med orden: "Hitlers brott mot judarna, mot zigenarna, mot homosexuella och Hitlers brott i gaskamrarna står helt för sig själv." Oh, no! Tabuord igen. Vår vice statsminister borde veta att ingen trovärdig debattör längre använder ordet "zigenare", det heter rom. Så Romson fick be om ursäkt för ursäkten.

Följaktligen är det om dessa onödiga och klumpiga ordval debatten nu handlar. Inte om det Stefan Löfven ville få fram i sitt tal på TCO:s kongress: att vi har en massarbetslöshet där 400 000 människor är utan jobb, utan inkomst och utan möjlighet att bidra till samhällets utveckling. Inte om det vice statsminister Romson ville få fram söndagens partiledardebatt: att krig, förtryck och Fort Europas stängda gränser leder till en massdöd i Medelhavet.

Det är för sorgligt. Vi måste lyfta blicken. Från klumpiga ordval till de riktiga problemen: arbetslöshet, djupa klyftor, rasism, hat och hot.

Vi är bättre än så här. Om vi lyssnar på innehållet i stället för att gå bananas vid vissa ord kanske vi kan få en seriös debatt om vilken framtid vi vill bygga. Men till regeringens talskrivare bör vi ändå ge rådet: undvik alla föråldrade, rasistiska uttryck och undvik alla ord som kan ge associationer till andra världskriget och förintelsen. Tala politik i stället.

Mer läsning

Annons