Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveket mot Kommunals medlemmar är avgrundsdjupt

Annons

Så avgick hon till sist, Annelie Nordström, ordförande för Kommunal. Något annat alternativ fanns inte längre för henne efter Aftonbladets avslöjanden om Kommunal.

Hennes fall är sorgligt att se. Nordström har inte bara varit ett sänke för Kommunal. Annelie Nordström har varit med om att stärka Kommunals röst i det offentliga samtalet och sätta press på såväl regering som fackföreningsrörelsen rörande bland annat ökad lönemässig jämställdhet och förbättrade villkor för Kommunals medlemmar.

Men det kommer tyvärr inte definiera hennes ordförandeskap. I stället blir det oförmågan att bryta den så uppenbart osunda kultur som etablerats inom Kommunals ledande skikt. För även om Kommunal gjorde sitt bästa inledningsvis för att osynliggöra Nordströms faktiska ansvar, har en ordförande och en styrelse ansvar. Det går inte att hävda att man inte visste, att det handlade om andra, när det i själva uppdraget ingår att veta, att styra organisationen, hela organisationen, ha kontroll på verksamheten och på bästa sätt förvalta medlemmarnas förtroende, intressen och också medlemsavgifter.

Annelie Nordström verkar fortfarande inte se sitt eget fulla ansvar för den oreda som utgjort Kommunals inre liv. Även på onsdagens presskonferens talade Nordström om kassören Anders Bergströms roll i det hela.

Att ingen slagit larm tidigare är på det hela taget fullkomligt obegripligt. Att så väl styrelse som ordförande accepterat vad som skett lika så. Det är dessutom en oroväckande indikation på att den osunda kultur som uppenbarligen etablerats inom Kommunal är djupt rotad.

Annelie Nordström har inte varit den förändrande kraft internt hon borde ha varit. Sveket mot förbundets medlemmar är avgrundsdjupt.

På många sätt är det ofattbart att medier fortfarande 2016 kan ertappa maktspelare på det här sättet med fingrarna i syltburken. Kommunals excesser kan knappast ha varit någon hemlighet inom fackföreningsrörelsen. I sociala medier har individer som varit del av kulturen trots allt bjudit på bland annat bilder från lyxresor har Aftonbladet rapporterat.

Förändringen borde inte ha kommit till stånd för att Aftonbladet valde att granska organisationen. Den borde ha kommit till stånd för att man inom Kommunal själv ansåg att kulturen var osund och verksamheten genomrutten. Men många är uppenbarligen de, som bara stått och tittat på.

Annelie Nordström har gjort det enda rätta för Kommunal. Kommunals styrelse består dock av 17 individer. Bara en av dem har tagit sitt ansvar. De borde även de övriga nu göra. De som i likhet med Nordström inte gjort upp med Kommunals kultur.

Mitt i allt detta, stundar avtalsrörelse för det svårt sargade Kommunal. Det går inte annat än att känna sorg för medlemmarna. De som är de stora förlorarna i denna affär.

Mer läsning

Annons