Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk ordförandeklubba

/
  • sveriges tur. På onsdag, 1 juli, tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen  tänker verka för en aktiv arbetsmarknadspolitik på europeisk nivå.

På 43 sidor förkunnar regeringen vad den vill åstadkomma med det sex månader långa ordförandeskapet för EU. 43 sidor som på det hela taget främst består av fluffigheter.

Annons

 

I den svenska ordförandeagendan talas det i luddiga formuleringar om att verka för en aktiv arbetsmarknadspolitik som förbättrar omställningen och rörligheten på den europeiska arbetsmarknaden. Att stärka arbetstagarnas ställning på den gemensamma marknaden är dock en fråga Reinfeldt inte tänker driva under det svenska ordförandeskapet.

Att den borgerliga regeringen tänker verka för en aktiv arbetsmarknadspolitik på europeisk nivå får dock ses som ett positivt om än förvånande besked. Detta med tanke på att man i det närmsta helt avstått från detta på hemmaplan.

Krishantering och klimatfrågan är två områden där nyttan av ett europeiskt samarbete är påtaglig. Arbetslösheten som slagit Europa berör miljoner människor som i dag kräver mer av Europas politiska elit än armarna i kors. Behovet av trygghet är stort. Men tyvärr också den politiska passiviteten och övertron till den inre marknaden som korrigerande faktor.

Regeringen Reinfeldt tycks se ordförandeuppdraget som ett tämligen förvaltande sådant.

Det är synd. För förutsättningarna är bättre än på mycket länge för att visa för medborgarna vilken nyttan med EU faktiskt kan vara. Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons