Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskheten i centrum

Annons

Sverigedemokraterna vill skicka ut folkdanslag i förorterna. Folkdanslaget på bild har dock ingenting med Sverigedemokraternas förslag att göra.

Det här med att vara svensk har plötsligt blivit väldigt viktigt i svensk politik. Alla pratar om det. Ebba Busch Thor pratade i sitt tal i Almedalen exempelvis om att Sverige är mitt uppe i en värderingskris. Sverigedemokraterna vill skicka ut folkdanslag i landet för att försvenska Sverige och Socialdemokraterna nöjer sig med att tala om att Sverige är förträffligt.

Vad är då dessa svenska värden Busch Thor syftar på? Ja, helt uppenbart handlar det varken för KD eller SD om den svenska våldtäktstraditionen, som bland annat inneburit att vi i Sverige inte förrän 1965 valde att kriminalisera våldtäkt inom äktenskapet. Våldtäkt och sexualbrott för övrigt varandes fenomen som etniska svenska män mitt i livet som sympatiserar med Sverigedemokraterna visade mycket litet intresse för före hösten 2015 och händelserna i Köln och Stockholm. Då blev helt plötsligt dessa män, som i vanliga fall ägnar sig åt att önska livet ur feminister och hålla tummarna för att de ska bli våldtagna, oerhört intresserade av något svenska män i århundraden ägnat sig åt.

Det är oerhört märkligt att skåda denna nynationalistiska våg som sveper över landet. Men mer än något annat är det obehgaligt. Sveriges mottagande av människor på flykt har lett till att snart sagt samtliga partier numera talar som vore de nationalister. Den inskränkthet som följer med nationalismen och som också är facismens och nazismens moder, behöver dock inte fler röster i Sverige.

Det enda egentligt positiva med denna politiska utveckling är att det krymper Sverigedemokraternas utrymme.

Självfallet måste vi dock kunna diskutera värderingsfrågor. Sådana finns, men handlar i grunden framför allt om att upprätthålla grundläggande mänskliga rättighter. Som sexuellt likaberättigande, jämställdhet och rätten till en trygg barndom och skolgång. De som hävdar att vi är inne i en värderingskris och att man löser den genom att skicka ut folkdanslag, ägnar sig åt populism.

Sverige är inte jämställt. Men Sverige har ambitionen att vara jämställt. Svenska värderingar manifesteras och upprätthålls genom att lagstifta om kvotering till bolagsstyrelser och en delad föräldraförsäkring. Svenska värderingar handlar även om att alla skolor skall vara bra skolor och att alla skall ha samma förutsättningar att realisera sin fulla potential, oavsett vilket hem man kommer ifrån. Det kräver översyn av det fria skolvalet och ett stopp för fritt vinstutag ur skolan. Svenska värderingar handlar också om internationell solidaritet, om att se Sveriges privilegierade ställning i världen och forma såväl migrationspolitik som utrikespolitik i enlighet med detta.

Intressant nog, är både Kristdemokraterna och Sverigedemorkaterna emot samtliga ovan nämnda politiska instrument för att göra Sverige ännu mer svenskt.

Vilket innebär att de enda svenska värderingar Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna egentligen försvarar, är sin egen påhittade bild av svenskheten som interneringsläger vid våra gränser respektive ett totalstopp för invandringen.

Mer läsning

Annons