Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige åter relevant

/

Margot Wallström är bra för Sverige.

Annons

Att Sverige åter är en relevant röst internationellt, är något vi är ovana vid, efter år av otydlig svensk utrikespolitisk linje och Carl Bildt som Sveriges röst i världen. Det handlar om en mycket, mycket välkommen förändring, som hedrar arvet efter bland annat Olof Palme.

Under tisdagen fördömde Arabförbundet Margot Wallströms uttalanden rörande Saudiarabiens kränkningar av de mänskliga rättigheterna och bristen på demokrati. Detta efter det att Saudiarabien i måndags stoppat Margot Wallströms medverkan under Arabförbundets möte i Kairo, dit Wallström var inbjuden som hedersgäst och talare.

Margot Wallström och regeringen har genom sitt agerande så här långt stärkt Sveriges roll i världen.

Sverige har erkänt Palestina. Ett oerhört viktigt besked, som bidrar till att sätta ytterligare press på Israel, utjämna styrkeförhållandet mellan parterna, och förhoppningsvis också bidra till att fler länder erkänner Palestina.

Att Wallström proklamerat att hon, och därmed Sverige, kommer driva en feministisk utrikespolitik, sätter viktigt fokus på bristen på jämställdhet i världen och kvinnors utsatta position. Wallströms besked, är ett löfte om att Sverige, som trots allt gjort stora landvinningar på området, även kommer inkorporera detta i sin utrikespolitik och sina relationer till omvärlden.

Sveriges utrikespolitiska linje är tydligare än på mycket länge. Men Margot Wallström behöver också en statsminister som tydligt står bakom sin utrikesminister. Stefan Löfvens förhoppning har varit att lyckas omförhandla samförståndsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien. Det är viktigt med handel för att stärka de mänskliga rättigheterna, har det mumlats från Socialdemokrater som sätter svenska arbetstillfällen före mänskliga rättigheter i Saudiarabien. En oerhört naiv syn på vad svensk handel kan åstadkomma för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien. Under de år svenska företag verkat i Saudiarabien och exporterat till landet, har den påstått välgörande effekten av handelsförbindelser varit tämligen osynlig. Trots det är det just detta mantra som upprepas även från svenskt näringslivs sida, ett i vanliga fall mycket resultatinriktat näringsliv, som ställer krav på mätbarhet rörande just resultat, bör tilläggas. Så har dock alltså inte varit fallet när det handlar om svensk export till Saudiarabien och dess välgörande effekt på demokrati och mänskliga rättigheter. Då duger det bra med en vag förhoppning om ett hypotetiskt utfall.

Att Sverige skulle omförhandla avtalet med Saudiarabien har i ljuset av den senaste tidens händelseutveckling framstått som allt mindre sannolikt. Lyckligtvis. Lägg till detta Miljöpartiets motstånd och en röststark Socialdemokratisk intern opinion mot en förlängning av avtalet.

Under tisdagen tog även Annie Lööf och Centern till orda och sällade sig till de som krävt att avtalet skall sägas upp.

Under tisdagskvällen kom också slutligen uppgifter om att Sverige faktiskt kommer säga upp avtalet. Uppgifter som också senare bekräftades av Stefan Löfven för bland annat Ekot. Avtalet med Saudiarabien kommer inte att förlängas. Enligt Stefan Löfven har detta varit klart en tid.

Därmed har regeringen fattat det enda rimliga beslutet rörande det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Mer läsning

Annons