Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige måste lyfta blicken

/
  • Stefan Löfven mötte medierna i samband med årets första partiledardebatt i riksdagen.

Annons

Efter en politisk höst som snart sagt uteslutande handlat om migrationspolitik och flyktingmottagande var det uppfriskande att under i alla fall delar av årets första partiledardebatt i riksdag­en höra partierna tala om andra politikområden än migration. Saker som bostadsbyggande, arbetsmarknadspolitik och hur de svenska transporterna skall lösas. Det långsiktiga perspektivet, som även påverkar vår förmåga att ge människor en plats i Sve­rige.

I de delar som faktiskt handlade om migration, gjorde Stefan Löfven en stark insats i duellen med Jimmie Åkesson när han bland annat lyfte det faktum att Sverigedemokraterna vill skära bort 90 miljarder från kommunerna. Jimmie Åkesson är oss också svaret skyldig rörande de frågor som Löfven rättmätigt ställde i riksdagens kammare till Åkesson rör­ande varför Sverigedemokraterna hyser ett förakt för demokratin och vad det egentligen innebär att ”medierna skall stoppas i sinom tid” vilket sagts av en partirepresentant.

Anna Kinberg Batras attacklinje mot Jimmie Åkesson handlade om a-kassan och hur många jobb Åkessons bidragshöjningar får kosta. Att attackera Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna med a-kassan som vapen, är en oerhört märklig strategi från Moderaternas sida. När regeringen höjde a-kassan, var det en bland väldigt många svenska efterlängtad reform som fått stå tillbaka alldeles för länge. Vidare är a-kassan inte ett bidrag. Det är en försäkring, en arbetslöshetsförsäkring.

Vad Moderaterna vill med den här typen av retorik, är dock inte först och främst att attackera Sverigedemokraterna. Vad kärnan i argumentationen handlar om, är att smeta på Sverigedemokraterna på regeringen och vänstern. Moderaternas centralt sanktionerade varma gemenskapen mellan Sverigedemokraterna och allianspartierna i Gävle och Sverige­demokraternas konstanta stöd för borgerliga förslag i folkvalda församlingar, visar oss dock att om det finns någon värdegemenskap mellan riksdagens övriga partier och Sverigedemokraterna, så är det med de borgerliga partierna.

2016 har tyvärr inte börjat bättre än 2015 slutade. Det är en bister opinionsmässig och politisk verklighet Sverige har att hantera just nu där direkt antidemokratiska åsikter blivit till en etablerad del av det politiska landskapet i form av ett starkare stöd för Sverigedemokraterna. Det ställer höga krav på både regering och opposition. Inte minst på deras förmåga att lyfta blicken och tala om hur vi skall stärka Sverige för alla i vårt land. Beskedet om att regeringen nu bjuder in till samtal om bostadspolitiken och bostadsbyggandet är därför ett välkommet besked.

För tyvärr har regeringen inte klarat av utmaningen så här långt. Och den som lyssnade på Anna Kinberg Batra i årets första parti­ledardebatt, förstår att Moderaterna inte heller fortsatt är att räkna med.

Avslutningsvis; även i partiledardebatten avhandlades de massövergrepp mot kvinnor som skett i såväl Köln som Stockholm. Något som av Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna utmålas till en fråga om kultur. Jo. Det handlar om kultur. Men inte den sortens kultur Jimmie Åkesson pratar om. Det handlar om våldtäktskultur. Om brist på jämställdhet. Om att snart sagt alla samhällen är patriarkala samhällen. Om att kvinnan, så och även i Sverige, anses vara en andra klassens medborgare i förhållande till mannen.

2016 inleds dystert.

Mer läsning

Annons