Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna är en känsla

Annons

Jimmie Åkesson kom till Almedalen bland annat med förslag om möjlighet att införa undantagstillstånd och utegångsförbud.

Känslor är fult, inte minst om det är en kvinna som står för känsloyttringen. Hånet mot Åsa Romsons tårar vid presskonferensen rörande migrationsöverenskommelsen talade sitt tydliga språk. När det kommer till Sverigedemokraterna, ett parti som bland annat vill skicka ut folkdanslag i förorterna som en sorts kulturväktare, gäller däremot inte samma norm.

Detta med känslor har kommit att bli allt viktigare i den svenska samhällsdebatten. Ett fenomen som bland annat syns i lögner av typen "svenska medier mörkar sanningen", och att rasistiska propagandasajter numera delas frejdigt i sociala medier som vore propaganda samma sak som fakta. Det är en direkt samhällsfarlig utveckling.

Känslor, är en stark kraft. Så och även i politiken. Det vet ett parti som Sverigedemokraterna med sin bakgrund i nynazismen. Ett parti som numera jobbar snart sagt uteslutande med känslor som politiskt instrument.

Framför allt använder sig Sverigedemokraterna av rädslan. Den göds och kultiveras genom förslag som det som levererades under torsdagen om att göra det möjligt att införa undantagstillstånd och utegångsförbud i Sverige. Den närs genom en konsekvent polariserande retorik som ställer människor mot varandra.

Under torsdagen benämnde Jimmie Åkesson vissa bostadsområden i Sverige som "förlorade områden". Så talar bara den som vill aktivera människors känslor. Deras rädsla och hat.

Under sensommaren 2015 och tidig höst fick det faktabaserade samtalet ett tillfälligt uppsving. Hans Rosling hyllades för sin pedagogiska redovisning av statistik, vi intresserade oss för UNHCRs siffror rörande den globala humanitära katastrof som över 60 miljoner människor på flykt, varav hälften barn, utgjorde och Stefan Löfven talade om att hans Europa inte bygger murar.

I dag är 65 miljoner människor på flykt enligt FN.

Och fakta har ersatts med prat om "förlorade områden" och en politik som bygger murar.

Mer läsning

Annons