Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Symbolpolitik stoppar inte tiggeriet

/

Annons

I Malmö revs ett migrantläger under tisdagen. Människorna som bott där avhystes och byggnationerna på området planades med marken. Det löser en humanitärt oacceptabel situation temporärt.

Så här långt har Sverige ifråga om tiggeriet inte presterat så väldigt mycket mer än politik som förflyttar människor från en plats till en annan.

Moderaterna har på sin partistämma beslutat att driva frågan om att ge kommunerna större möjlighet att förbjuda tiggeri. Socialdemokraterna har bland annat uppmanat människor att inte ge pengar till biståndsorganisationer istället för till tiggare. Pengarna kommer till bättre användning om vi ger till biståndsorganisationer var Åsa Regnérs besked. På alla de platser som EU-migranterna kommer ifrån, finns dock inte hjälporganisationerna etablerade. Vad vi dessutom vet, är att biståndet från människa till människa, där människor skickar pengar de arbetat ihop utomlands till sina anhöriga, är större än det totala biståndet i världen. Enligt Världsbankens beräkningar uppgick remitteringarna från Sverige till 3,7 miljarder dollar under 2014. Åsa Regnér berättar för övrigt själv i ett debattinlägg på Aftonbladet Debatt tidigare i höstas om hur hälften av eleverna i en skolklass hon besökt i Rumänien hade föräldrar som sökte försörjning för sin familj i andra länder. Världsbankens siffror, syns alltså såväl i Rumänien, som utanför din lokala matbutik.

Sverigedemokraterna i Stockholms kommunfullmäktige, har i sin tur sin alldeles egen lösning på tiggeriet. I talarstolen förkunnade Rickard Walls, SD, att:"Det finns många karlar i det här landet som skulle vilja inleda en livslång relation med de här tjusiga tjejerna.".

Det långsiktiga arbetet med att påverka regeringarna i såväl Bulgarien som Rumänien till att vidta åtgärder mot diskrimineringen av romer och förbättrad välfärd pågår. Att regeringen bedriver detta arbete är både nödvändigt och självklart. Det är vad som kan lösa situationen på lång sikt och hjälpa de som nu tigger till ett drägligt liv. Men det hjälper inte människorna som befinner sig i Sverige i den situation de befinner sig i just nu. Och påverkansarbete för att förändra situationen i länderna många av EU-medborgarna kommer från, ersätter inte ett nationellt arbete för en humanitärt acceptabla situation för de EU-medborgare som uppehåller sig i Sverige.

Den fria rörligheten är en av EUs grundpelare. Vad förhållningssättet till EU-medborgare som tigger synliggör, är dock att mobilitet och fri rörlighet, är något som våra politiker främst anser att högutbildade med god ekonomi skall ägna sig åt. Den fria rörligheten, är nämligen starkt kopplad till arbete. Vi uppbär fri rörlighet först och främst i egenskap av arbetskraft.

Sveriges förhållningssätt till övriga som använder sig av den möjlighet denna Europeiska grundpelare erbjuder, är en solkig historia. I Sverige, men även i andra EU-länder, har vi fruktat såväl den polske rörmokaren som sociala turister. Minns Persson-regeringens argumentation rörande social turism, där Sverige skulle fyllas av europeiska bidragsflyktingar som kom till Sverige enbart för att utnyttja vår välfärd. På senare år har bland annat länder som Storbritannien och Nederländerna övertagit ledartröjan i just den debatten.

Två år efter Göran Persson gick ut och förespråkat undantagsregler för människor från de nya EU-länderna och varnade för social turism, visade det sig dock att den totala utbetalningen från Försäkringskassan till EU-medborgare uppgick till 400 000 kronor, enligt Ekot. Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Lars Leijonborg hade fel.

Däremot har människor kommit till vårt land för att arbeta och på andra sätt försörja sig.

Mobiliteten inom unionen är dock fortsatt relativt låg. Runt 3 procent av EUs medborgare bor permanent i ett annat EU-land än sitt hemland. De som uppehåller sig i andra EU-länder än sitt hemland, utnyttjar inte välfärdssystemen i länderna de uppehåller sig i i högre utsträckning än landets medborgare, visar en studie från 2013, framtagen av kommissionen. Arbete, är den huvudsakliga drivkraften för migration bland EUs medborgare enligt samma studie. De som kommer till Sverige från bland annat Bulgarien och Rumänien som tigger är här för att tjäna sitt levebröd. Tigga varandes en syssla som för övrigt är långt mycket tyngre än de allra flesta arbeten som finns tillgängliga.

Sverige kan naturligtvis riva läger, uppmana människor att inte ge pengar till andra människor och förespråka giftermål mellan "tjusiga tjejer" och svenska män.

Det leder dock inte till att lyfta människor ur tiggeri och in i en dräglig tillvaro.

För det krävs att våra folkvalda ägnar sig åt mer än symbolpolitik och rent vansinne. För det krävs fokus på att stärka medborgerliga rättigheter och välfärd i länder som Bulgarien och Rumänien, och alternativ till kåkstäder i Sverige.

Det är inte orimliga förväntning att ha på våra politiker.

Även om det ifråga om tiggeriet tyvärr allt för ofta framstår som det.

Mer läsning

Annons