Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta chansen Hägglund

Annons

Den tvååriga flickan och hennes fyraårige storebror misshandlades kontinuerligt av sina föräldrar. Så illa att syskonen fosterhemsplacerades. Omständigheter som inte den svenska lagstiftningen tycks ta någon som helst hänsyn till. På tisdagsmorgonen avvisades de båda barnen tillsammans med sina biologiska föräldrar. De avvisades till Azerbajdzjan, ett land inget av barnen någonsin satt sin fot i.

Barnen är födda i Sverige och är sedan ett år tvångsomhändertagna, de bodde fram till tisdagen hos en fosterfamilj i Västsverige. De biologiska föräldrarna kommer från Azerbajdzjan och hade sökt asyl i Sverige. Sin föräldrauppgift klarade de uppenbarligen inte av. Efter det att Migrationsverket slutligen avslog föräldrarnas ansökan återförenades barnen på tisdagen med sina biologiska föräldrar, tillsammans fördes de sedan på ett plan mot Azerbajdzjan.

Migrationsverket förklarar för Göteborgsposten att de bara följer gällande lagar och regler. Lagar och regler som går att förändra, med politisk vilja.

Händelsen har väckt starka känslor bland Göteborgare och socialarbetare över hela landet. Ett upprop har startat och det vänder sig till socialminister Göran Hägglund (KD). Uppropet uppmanar Hägglund att säkerställa att: ”Barn som är placerade utanför hemmet på grund av omsorgsbrister hos föräldrarna ska inte kunna utvisas om inte grunderna för placeringen upphör.” Det är ett mycket modest, men självklart krav.

Kristdemokraterna har nyligen förklarat att de inriktar sig på att sätta barn och unga i fokus. Nu har Göran Hägglund sin chans att visa att det finns någon substans bakom de vackra orden. Stå upp mot regeringskollegorna. Våga ta ställning för barnen.

Anna Norling

Mer läsning

Annons