Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack LO. Mvh S.

Nu är moderaterna Sveriges största parti. Enligt Demoskop. De har helt enkelt blivit Socialdemokraterna. Om så bara för en opinionsmätning.

Annons

Att Socialdemokraterna rekordrasar och Moderaterna nu är störst är fullkomligt naturligt. Tack vare Wanja Lundby-Wedin. För i opinionssiffrorna torde det rymmas en hel del missnöje som handlar om AMF-härvan. En härva som dragit skugga över hela arbetarrörelsen.

Vi förväntade oss mer av LO:s ordförande än att sitta med i styrelse och godkänna brontopensioner. Vi förväntade oss att den högsta representanten för en organisation som skriver rapporter om löneklyftor och går i strid mot orättvisor och fantasilöner inte själv skall sitta med i bolagsstyrelser och bidra till klyftorna.

Att pensionsavtalet Elmehagen beviljades var komplicerad till sin struktur och det egentligen var en kommitté och inte styrelsen som ombesörjde pensionshanteringen räddar inte LO och Lundby-Wedin från det karaktärssjälvmord man lyckats begå. Styrelsen för AMF delegera iväg uppgiften, och styrelsen är också den enhet som ytterst är ansvarig för Elmehagens feta pensionärspluska i ett land fyllt av fattigpensionärer.

Opinionsmätningar är dock bara ögonblicksbilder av vad väljarna tycker, de speglar skeenden under mätningsperioden snarare än framtida valresultat. Det innebär att även om Demoskops opinionsundersökning visar oss att Moderaterna är Sveriges största parti i dag, så är det inte nödvändigtvis sant i morgon. Men tendensen är oroväckande och handlar tyvärr även om en passiv Socialdemokrati som inte lyckas kommunicera sin politik till väljarna. Allt kan inte skyllas på LO.

Lika intressant som Socialdemokraternas fall är Sverigedemokraternas uppgång. Demoskopundersökningen visar nämligen att Sveriges riksdag efter 2010 riskerar befolkas av Sverigedemokrater. I en tid av ekonomiskt armod har Sverigedemokraterna enligt Demopskop nu 4,2 procent av väljarkåren på sin sida.

Ett besked som nog kan kopplas till den ekonomiska kris vårt land befinner oss i. När det går dåligt, när människor förlorar jobben och resurserna blir allt knappare vill vi gärna ha någon att skylla på, ett diffust ”dom”. Och är det något Sverigedemokraterna är bra på så är det att dela upp Sverige i ”vi” och ”dom”.

Det opinionsmässiga ögonblicksbilden Demoskop bjuder oss på är ungefär lika osäkert som vår ekonomi. Skulle vi gå till val idag skulle inte Centern och Kristdemokraterna ta sig in i Riksdagen, till skillnad från Sverigedemokraterna. Moderaterna skulle vara största partiet men någon borgerlig majoritet skulle det inte kunna bli utan Centern och Kristdemokraterna. För Socialdemokraterna är tendensen oroande. Väljarna tycks ty sig mer till en borgerlig regering som sänkt deras a-kassa och inte har någon jobbpolitik att tala om.

Det är dags för Socialdemokraterna att vakna nu. Greppa läget och vänd det. Det borde inte ens krävas någon större ansträngning. Det torde räcka med att visa att det röd-gröna alternativet faktiskt är ett alternativ. Att ni kan ge svensken tryggheten och stabiliteten och den gröna framtiden den borgerliga regeringen förvägrar oss.

Mer läsning

Annons