Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för Israel?

/
  • STÄLLER KRAV. President Obama är tydlig mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu; inga nya bosättningar, ställ in rivningarna i Jerusalem och prioritera fredssamtalen.

Annons

I östra Jerusalem, den arabiska stadsdelen, hugger maskiner in på palestinska hus, de ska rivas för att skapa luft och rymd och ge plats åt nya israeliska bosättningar. Etnisk rensning pågår, utan att världen bryr sig särskilt mycket om den saken.

Några spridda protester, det är allt. En sorts meningslös markering, långt från att sätta hårt mot hårt. Eller kräva anständighet av den israeliska regeringen, helt utan respekt för den dryga miljon palestinier med israeliskt medborgarskap.

Dessa palestinier, och de miljoner som stängts inne på Västbanken, borde befrias från sin olycka genom att, med kontanta bidrag, förmås flytta till Jordanien, eller vilket arabiskt land som helst.

Går detta inte frivilligt får väl staten ta till våld. Den analysen, klämmigt framförd av en svensk bosättare, presenterades häromdagen i radions Studio ett. Israel, löd sammanfattningen, bör bli en helt judisk stat.

Men i Washington är uppslutningen bakom den israeliska rasismen och ockupationspolitiken, och utsvältningen av Gazas halvannan miljon, inte längre fullständig. Reservationer skrivs ut, med olika grader av tydlighet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lyssnade i måndags på en reserverad president Obama: En tvåstatslösning måste genomföras. Stopp för planerade bosättningar på Västbanken. Inställ rivningarna i Jerusalem. Sätt fart på fredssamtalen. USA kommer nu, efter likgiltigheten under Bush, att aktivt engagera sig i fredsarbetet.

Netanyahu vill hellre prata om Irans möjliga kärnvapen, på sikt ett påstått hot mot Israel.

En fråga kan då ställas: Vem, kanske Iran, riskerar ett atomkrig mot Israel när svaret blir en skur av kärnvapen över det egna landet? 200 israeliska bomber, eller fler, är rimligen ett tillräckligt hot mot varje tänkbar angripare.

Men atomkriget, och det irrationella Iran, kan ändå lyfta bort kritiken och kraven på Israel, är väl tanken. Så fortsätter utbyggnaden av bosättningarna, ingen lättnad är i sikte för de instängda i Gaza och fortsatt apartheidpolitik mot palestinierna.

Obama vill se en annan utveckling, och söker därför samtal med de iranska ledarna. En öppning mot Hamas är också möjlig. I så fall en oerhörd markering mot Jerusalem.

Obama kan också sätta kraft bakom kraven, om han vill. Utan USA:s ekonomiska och militära stöd saknar Israel förmåga att stå emot världssamfundets krav och resolutioner.

Men att USA så aktivt prioriterar samtal och diplomati öppnar ändå visst utrymme för optimism, lite oväntat.

Mer läsning

Annons