Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för ny verklighet?

Annons

Några tiotusen varsel hittills i år, stor osäkerhet på arbetsmarknaden, jobben viker, a-kassan erbjuder kort karens i väntan på socialbidrag och ett utglesat socialt skyddsnät. Vid årets slut når arbetslösheten nio-tio procent.

En armé av arbetslösa har ingen nåd att vänta från regeringen. Därifrån bara jobblinjen och en bortre gräns för a-kassan.

Det är hårda tider och det starka samhället är satt under ivrig nedmontering, trygghetens pusselbitar ersätts med enskild jakt efter de jobb som erbjuds, varhelst de finns.

Ett ansträngt läge för fack och medlemmar. Motståndaren är stark och välorganiserad, och från Rosenbad sänds dekret om fortsatt jakt på arbetslösa, sjuka och deltidsarbetande. Försäkringskassan stämplar sjukskrivande läkare som charlataner.

I denna tid kräver Svenskt näringsliv total underkastelse och avväpning; varsel och uppsägningar är arbetsgivarnas sak. Las skrotas därför, facken snöps.

Näringslivets ideologer mäter sedan av tillståndet och skriver ut diagnosen: Facken saknar kraft och förmåga till det nytänkande som krävs för att anpassa den svenska modellen till dagens verklighet. En text från Signhild Arnegård Hansen, Svenskt näringslivs ordförande.

Denna verklighet och den väldiga omfördelningen av makt sade facken nej till i går. Ett lätt val.

Mer läsning

Annons