Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomten är blå

Annons

Först och främst kan det konstateras att den sittande regeringen onekligen är skicklig på att skapa uppmärksamhet kring sin budget. Tidpunkten för nyheten om de fyra miljarderna till rätts- och polisväsendet är väl vald. Med kravaller i Gottsunda och Hjällbo utgör det senaste i raden av budgetbesked ett välregisserat försök till demonstration av handlingskraft.

Regeringen vandrar just nu runt med budgetmiljarderna ungefär som tomten, och det är tyvärr svårt att inte imponeras över en hur extremt väl regeringen använder budgeten till att bedriva valrörelse. Trots att klapparna som delas ut är tomma.

Efter att ha avverkat 10 miljarder till kommuner och landsting under måndagen, var det i går alltså dags att leverera pengar till polisen.

Vår trygghet, eller i alla fall vår upplevda trygghet skall förstärkas med hjälp av 4 miljarder till polis- och rättsväsendet.

Regeringens mål med kriminalpolitiken är att öka vår trygghet. Vilket förvisso kan låta lovvärt. Men när vi studerar trygghetsbegreppet ur ett kriminalpolitiskt perspektiv visar det sig att trygghet inte nödvändigtvis handlar om så mycket mer än yta.

Regeringen vill öka polisens synligheten, det vill säga att medborgarna skall se fler poliser i yttre tjänst. När beskedet om de 1,9 miljarderna i kassaförstärkning levererades i går var det också just trygghetsaspekten och den polisiära synligheten som låg i fokus. Vilket är extremt märkligt när vi studerar det hela närmare.

För i bland annat rapporten "Synligare polisverksamhet" från 2008 signerad Rikspolisstyrelsen konstateras att det inte alls är självklart att en ökad synlighet leder till vare sig minskad brottslighet eller ökar den faktiska tryggheten. Några belägg för att en ökad synlighet skulle ha en brottsförebyggande effekt finns inte heller enligt Rikspolisstyrelsens rapport. Det kan bara antas.

Däremot skulle synligheten möjligen kunna öka vår upplevda trygghet. Men inte ens det är säkert. Det finns nämligen forskning som visar att exempelvis fotpatrullering faktiskt kan minska den upplevda tryggheten eftersom det kan förstärka intrycket av att kriminaliteten i ett område är hög.

De 1,9 miljarderna till polisen är onekligen välbehövliga. Men skall pengarna verkligen spenderas på att stärka polisens roll som mental snuttefilt? Istället för på att öka uppklarningsgrad, förebygga brott och öka den faktiska tryggheten?

Ja. Tydligen. Det tycker i alla fall regeringen.

Mer läsning

Annons