Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-Ledare: Nu börjar slaget om LO:s framtid – se Star Wars-introt här

Annons

Imorgon samlas de 14 LO-förbunden till en laddad kongress efter ett år av djupa interna splittringar. I oktober bröt samordningen inför vårens avtalsrörelse samman och det stod klart att varje förbund på egen hand skulle få möta arbetsgivarna. Anledningen var enligt LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson att förbunden inte kunde enas om en särskild relativ löneökning för kvinnligt dominerade låglönebranscher.

Avtalsrörelsen som följde blev sedan stormig med stora kraftmätningar förbunden emellan.

Den konflikt som främst delat LO-släkten handlar om den tjugoåriga principen om industrins lönenormerande roll – den process där löneökningstakten fastställs av industriparterna (som tar internationell konkurrenskraftighet i beaktning) och blir till norm för hela den kollektivavtalsbaserade arbetsmarknaden.

Principen, som försvaras av industrifacken med mäktiga IF Metall i spetsen, har blivit allt mer ifrågasatt. De största kritikerna är 6F-facken: Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Fastighets och Seko. I vår utmanade de industrinormen genom att kräva löneökningar över industrins märke på 2,2 procent.

Konflikten komplicerades sedan ytterligare när LO-ledningen på ett oväntat sätt valde att alliera sig med Svenskt Näringsliv för att få Byggnads och 6F-förbunden att backa från strejkvarsel och sina utökade krav. Tilltaget har fått kritik och skadat ledningens förtroendekapital.

Kongressen behöver nu ta tag i frågan om vilken roll LO ska ha i framtiden. I en gemensam motion frågar sig IF Metall, Kommunal och Handels om "det är så att LOs nuvarande organisation överlevt sig självt eller att förbunden blivit så självständiga att man inte anser sig kunna eller vilja släppa ansvaret i vissa frågor att skötas av LO?". De manar nu till sammanhållning inför nästa avtalsrörelse.

Men "märket" upplevs av flera förbund som kvävande. Att 6F stillsamt ska acceptera normens fortlevnad är inte troligt. Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin gav nyligen sin syn i tidningen Elektrikern :

– Det är uppenbart att den gamla ordningen med ett normerande industriavtal inte längre fungerar. Den är den största boven till att löneklyftorna ökar [...] Den som tror att vi nu vilar på lagrarna har fel.

Det ser alltså på förhand ut som att kongressen kan komma att bli en strid om LO:s framtida riktning.

Nästa prövning låter sig inte heller vänta. Avtalsrörelsen 2017 ligger inte långt borta – då kommer samordningen sättas på prov igen.

Mer läsning