Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung i sjukt samhälle

/
  • SKADAR SIG SJÄLVA. Att självskadebeteendet är stort hos unga är ett underbetyg till dagens samhälle och dess krav på hur man bör vara för att vara lyckad.

Annons

40 procent av pojkarna i 14- och 15-årsåldern har medvetet skadat sig själv. Siffran är oväntat hög. Att uppvisa självskadebeteende har förknippats med flickor i tonåren.

Enligt en studie är andelen som med avsikt skadar sig nästan lika hög bland pojkar som bland flickor. Metoderna skiljer sig dock åt.

Pojkar slår sig själva och dunkar huvudet i väggen. Flickor skär och sticker sig.

Enligt studien finns få gemensamma orsaker till varför ungdomar beter sig så här. En övergripande förklaring är att de är missnöjda med sin relation till föräldrarna.

De som lägger merparten, eller hela, skulden på individnivå, eventuellt med koppling till familj och föräldrar, brukar nedvärdera de samhälleliga faktorerna. De brukar raljera med den syn som förknippas med 70-talet då nästan alla problem sades vara samhällets fel.

Kanske ligger det även en sanning i att för 30 år sedan överbetonades samhälleliga och strukturella orsaker till problem, exempelvis att ungdomar mådde psykiskt dåligt.

Frågan är dock om inte pendeln nu slagit för långt åt det individuella hållet och samhälleliga orsaker till exempelvis självskadebeteende har nedvärderats för mycket.

Det omgivande samhället har blivit hårdare de senaste 30 åren, med större krav på ungdomar och deras föräldrar. Budskapen om hur man bör vara för att vara lyckad, som tonåring och förälder, är också mångdubbelt fler till följd av ökad medieexponering.

Att självskadebeteendet är stort hos flickor i tonåren, men även pojkar i den åldern, är ett underbetyg till dagens samhälle och dess krav på hur man bör vara för att vara lyckad.

Mer läsning

Annons