Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA är ett PIIGS-land

Annons


 
De flesta känner till PIIGS-länderna i eurozonen och att de har problem, med Grekland i sämst läge. De har problem med budgetunderskott, stor statsskuld och dålig skatteindrivning.
Ett land som skulle kunna läggas till PIIGS-gruppen är USA. Men landet ligger varken i Europa eller har euro.
USAs problem är minst lika stora som dessa krisländer: stor statsskuld, stort budgetunderskott och små intäkter från skatter.
I USAs fall tillkommer en faktor som inte föreligger för PIIGS-länderna. USA har en abnormt stor krigsmakt i relation till storleken på landets ekonomi. USAs militära utgifter är på 45 procent av världens samtliga militära utgifter.
Samtidigt är USAs ekonomi bara på en fjärdedel av världens ekonomi, med tendens att om några år vara 20 procent om tillväxten i främst Asien fortsätter. USA skulle behöva minst halvera sina militära utgifter för att komma i balans i relation till landets ekonomi och skattenivå.
Eftersom USA har stora underskott skulle de militära kostnaderna behöva minskas än mer. Men i USA finns varken vilja bland politikerna eller medvetenhet bland medborgarna om att landet borde minska sina militära kostnader. Särskilt eftersom det medför att landet får ge upp statusen som supermakt med kapacitet att föra flera krig samtidigt.
Natten till i går förde president Barack Obama samtal med ledarna för sitt parti demokraterna och republikanerna i kongressen. De blev avbrutna efter 90 minuter på grund av oenighet om hur USAs budgetunderskott ska minskas.
Problemet är republikanerna, som har majoritet i representanthuset. De vägrar att gå med på skattehöjningar. Och sådana måste göras för att öka statens intäkter. Att minska rejält på militären vill inte republikanerna.
Faktum är att USA för inte så länge sedan hade högre skatter för välbeställda personer. Och av även miljöskäl borde drivmedel kosta mer genom punktskatt på dem.
Förhandlingarna om budgeten ska återupptas. Men frågan är om det blir någon lösning med tanke på republikanernas inställning till höjning av skatter.
Om inte någon uppgörelse blir av kan USA tvingas ställa in sina betalningar om tre veckor. I ljuset av detta är det mer riktigt att se på USA som ett slags PIIGS-land än som en supermakt.
 
Robert Sundberg

Mer läsning

Annons