Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ut i skogen, ner mot ån

Helgens nöjen, letande efter kantareller och husmålning, slutade med en dyster kväll på Strömvallen; det bästa laget vann inte. Den skickligaste spelaren förd till akuten och på läktaren vilade Hasse Berggren sin ömmande häl. Vikarierna gjorde habila insatser, utan att glänsa.

Annons

Från den eleganta sjätteplatsen dalar laget sakta mot normala nivåer. En seger i returmötet mot Helsingborg kan vända den olyckliga trenden.

I bakgrunden blöter agenter fingrarna och räknar på priset för den akut skadade; den yngre Jawo har på några mirakulösa månader förvandlats från diversearbetare till diamant, en liknelse värdig delar av sportjournalistiken. Dock inte i den här tidningen, här sorterar landets bästa fotbollskribent bokstäver och meningsbyggnader. Aldrig ett ord för mycket, men skeenden förklarade in på varje snedspark, eller för den delen analyser av den äldre Bergs kraftfulla men ofta fåfänga försök att skicka frisparkarna i mål.

I en annan del av världen, utmed Bodaån i Skutskär, byggs väldiga boningar, dock ingen större än 60 kvadrat. Så lyder bestämmelser som ingen verkar följa, eller ta på allvar. En historisk idyll förvandlad till spöklikt året-runtboende; husen står vägg vid vägg och altanen mot ån. En vägbom stänger ute och håller ovälkomna på avstånd. Den som köpt upp en tomt bor furstligt och avskilt.

Jag cyklade förbi, och där byggs nu ännu ett hus på 60 kvm, fast det verkar rymma 100. Miljön tillintetgjord, med politikernas samtycke och stadsarkitektens välvilliga godkännande. Marodörer båda, eller flera. Ge mig några namn och jag lovar att aldrig lägga min röst för någon av dem. Idyllen förvandlad till arkitektonisk mardröm, för evig tid.

Men kantarellerna, och de dignande blåbärsrisen, gav några avkopplande timmar och skänkte lindrande tröst.

Mer läsning

Annons