Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ut ur medieskuggan

Annons

Det har varit väldigt tyst om det upptrappade övervåld som sedan i somras sker i Kurdistan. Sedan augusti har turkiska styrkor återkommande bombat kurdiska byar i gränslandet mellan Turkiet och Irak. Målet har varit gerillaläger tillhörande PKK-gerillan (Kurdistans arbetarparti). Det är en tystnad som nu har vänt till ett avgrundsvrål.

För på onsdagsmorgonen slog PKK tillbaka. Minst 24 turkiska soldater dog i attacker som PKK tagit på sig. Svaret kom omedelbart. Turkiskt stridsflyg intensifierade sina bombningar i kurdiskt område, såväl i Turkiet som i Irak. Flera civila dödsfall har rapporterats.

Bakgrunden handlar om ett folk utan land. Om kurderna som kämpar för sin suveränitet och rätten att få tala sitt eget språk, utöva sin egen kultur och välja sina egna företrädare.

I Turkiet, där närmare 20 procent av befolkningen är kurder, fick kurderna inte tala sitt eget språk förrän på 1990-talet och fortfarande riskerar de som förespråkar en kurdisk stat att dömas till fängelse.

PKK är i sin tur terrorstämplat över stora delar av världen. Stödet för organisationen har stadigt minskat, eftersom de allra flesta kurder har tröttnat på våldet, de vill se en fredlig lösning på konflikten.

Turkiet ansökte om medlemskap i EU redan 1987. Den har ännu inte beviljats. Det är en ansökan som bör användas för att sätta press på Turkiet. Något medlemskap bör inte komma på tal så länge som landet bryter mot yttrande- och pressfriheten och inte löser kurdfrågan. Alltså konflikten med sitt eget folk.

Mer läsning

Annons