Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utanför folkparken i regnet efter Tjernobyl

/
  • För 30 år sedan inträffade kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Explosionen i reaktorn bildade ett moln av radioaktiva partiklar. Ett moln som drog in över Gävlebukten och som sedan släpptes ut med regnet som föll natten efter.

Annons

Det regnade. Jag var berusad och glad. Småförälskad. Jag och mina vänner firade kvällen på Folkparken i Gävle, natten slutade med att jag låg utomhus i regnet och pratade i timmar med en kille jag var mycket förtjust i. Det var ren lycka.

Så dröjde det ett par dagar och de svarta rubrikerna tog plats i lokaltidningarna. Det hade skett en allvarlig olycka i ett kärnkraftverk i det som då var Sovjetunionen. Jag fick lära mig ett nytt ortsnamn: Tjernobyl. De uppgifter som sedan kom blev allt mer oroande. Explosionen i reaktorn hade bildat ett moln av radioaktiva partiklar. Ett moln som drog in över Gävlebukten och som sedan släpptes ut med regnet som föll natten efter. Rakt över mig och mina vänner där utanför Folkparken i Gävle. Den där lyckan jag hade känt på natten byttes till en allt mer malande oro.

Det har gått 30 år nu. 30 år sedan Tjernobylkatastrofen i det som i dag är Ukraina. I dag går det turistresor till området runt den havererade reaktorn. Reaktorn avger fortfarande hög strålning, men naturlivet i området grönskar då människorna har flytt.

I Sverige går det inte att avgöra om Tjernobylkatastrofen har lett till fler cancerfall än normalt. Det här rapporterar Sveriges radio om i samband med 30-årsminnet av katastrofen.

Så då kanske den här oron efter Tjernobyl var obefogad? Rädslan kanske var värre än själva katastrofen i sig? Det här är en fråga det finns skilda åsikter om. Problemet med strålning är att de flesta strålskador tar tid. Åratal. En människa som utsätts för radioaktiv strålning ökar sin risk att drabbas av cancer, men stråldoserna som nådde Sverige var låga. Så låga att vi än så länge inte har sett någon förhöjd cancerrisk i vårt land.

Efter Tjernobyl har världen fått se ännu en kärnkraftskatastrof: Fukushima 2011. Även där visar siffrorna att själva strålningen än så länge har lett till betydligt färre dödsfall än beräknat, och inte på långa vägar så många dödsfall som den enorma tsunamin som drog in över kusten och därtill evakueringen av de människor som bodde i närheten av reaktorn.

Det här har fått kärnkraftsförespråkarna att vädra morgonluft. Lite kärnkraft kan väl inte vara så farligt? Det är kanske till och med miljövänligt, då koldioxidutsläppen är försumbara?

Här bör vi vara bestämda. Kärnkraften tillhör dåtidens energikälla. En energikälla vi bör fasa ut. För riskerna finns kvar. Förutom själva processen, där vi vet att ett haveri kan leda till härdsmälta med radioaktiva utsläpp som följd, finns riskerna även i framställningen av uranet, sambandet mellan kärnkraft och kärnvapen samt i den tusenåriga slutförvaringen. I det senare bör vi påminnas om att det handlar om 500 år tills det mesta av radioaktiviteten i avfallet borta. Därefter återstår att sköta säkerheten under tiotusentals år. Det är inte en obetydlig detalj i sammanhanget.

Sverige har folkomröstat om kärnkraften. Det gjorde vi sex år innan Tjernobyl-katastrofen. Det var en folkomröstning där väljarna sade nej till en utbyggnad av kärnkraften. Ändå förespråkar många politiker en utbyggnad. Vi står inför ett vägval. Antingen förpassar vi kärnkraften till soptippen, eller så bygger vi nytt då de reaktorer vi har i dag snart är uttjänta och inom kort måste stängas. I dag har alternativa energikällor fått ta allt mer plats. Sol, vind och vatten ökar sina andelar. Det är en positiv utveckling, och en omställning vi kommer att klara, men då måste vi på allvar välja den vägen.

Vi bör ge våra barn den finaste av gåvor; möjligheten att ligga i ett regn och njuta. Inte känna en malande oro över regndropparnas innehåll.

LÄS OCKSÅ:

Potatisodlaren i Trödje behöll kylan när Tjernobyl blev känt

En djupdykning i arkivet – 30 år efter Tjernobylkatastrofen

Gävle kommun gör mätningar 30 år efter Tjernobyl – hälsorisken är låg

Vad gjorde du när det regnade cesium?

Mer läsning

Annons