Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är rasism?

/
  • RÄTT, OCH FEL. EU och väst tågade ut från FN-konferensen i Geneve när Irans president Mahmoud Ahmadinejad anklagade Israel för rasism.

Det vita västliga Europa, med ett rasistiskt kolonialt förflutet, valde att tillfälligt lämna FN:s redan nedbantade konferens i Geneve om rasism.

Annons

 En manifestation av enighet, och en markering av total uppslutning bakom den israeliska staten, mot stora delar av tredje världen.

När delegaterna, bland dem den svenske FN-ambassadören Hans Dahlgren, tågade ut i protest mot Irans president Mahmoud Ahmadinejad satt arabvärldens representanter kvar, applåderande.

Konflikten mellan den västliga, ekonomiskt och politiskt dominerande världen och den fattiga, politiskt marginaliserade ”tredje världen”, kunde inte göras tydligare.

Den bisarre Ahmadinejad, som inte förtjänar någon som helst sympati, anklagade Israel för att vara rasistiskt. Den som följt hur den israeliska staten behandlar de ockuperade och undertryckta palestinierna har inga invändningar.

Utrikesminister Lieberman vill deportera arabiska israeler; en befrielsekamp för att skapa en rent judiskt stat. Tvåstatslösningen är lagd åt sidan och förhandlingar leder ingen vart; så lyder regeringspolitiken efter valet.

Den sortens rasistiska utspel generar den nya administrationen i Washington och skapar pinsam tystnad i EU. Drömmen om två folk, sida vid sida, krackelerar, men Israels allierade uppträder som om inget avgörande har hänt.

Väst har alltid sett mellan fingrarna på övergrepp mot den palestinska befolkningen, men reagerat som om historien hotar att upprepa sig när israeliska intressen ifrågasätts, eller när Israel gått ut i krig.

Hyckleriet når då och då höjder utom räckhåll för den som söker någorlunda balans bland argumenten.

Och när FN samlas till en konferens om rasism handlade det som väntat mest om vad som skulle sägas om Israel. USA var inte där, EU skickade delegater på utstuderat låga nivåer.

Den västliga hemisfären markerade mot Iran, och för Israel. En gest mot den yttrandefrihet väst annars är så snar att kritisera den övriga världen för att undertrycka eller förbjuda. När Ahmadinejad avtågat kom de protesterande tillbaka. Diskussionen om rasism och yttrandefrihet kunde återupptas. Det var lite löjligt.

Ännu en gång; Irans president är besynnerlig och frånstötande. Hans ord om förintelsen, om rätt citerade, är motbjudande och upprörande. Han ljuger.

Men när han beskriver Israel som en rasistisk stat är han, för en gångs skull, rätt ute.

Mer läsning

Annons