Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är viktigast - vinsterna eller barnen?

Annons

Moderaternas nej till vinstuttag för dåliga skolor räcker inte

Moderaterna tycks slutligen ha analyserat väljarkåren och insett att detta med att försvara vinstuttagen i skolan med mer engagemang än barns rätt till bra utbildning inte kommer gynna partiet vid nästa val. Så under fredagen bytte Moderaterna fot i skolfrågan och meddelade att man inte anser att dåliga skolor skall få ta ut vinster ur skolan.

Det räcker inte.

Moderaternas väljare gillar inte vinstuttaget i skolan. När Lärarnas riksförbund 2014 genomförde en opinionsundersökning rörande vinsterna i skolan, visade denna att hela 65 procent av Moderaternas väljare anser att vinster i skolan, skall återinvesteras i skolan. Av samtliga väljare ansåg 89 procent att vinsterna skall återinvesteras i skolan alternativt förbjudas helt.

Det här med att vinstuttag ur skolan inte är någon vidare idé kan de allra flesta tänka sig fram till helt på egen hand. Majoriteten av väljarna har sedan länge redan landat i denna insikt. Trots det har vi i Sverige ett helt fritt vinstuttag ur skolan.

Idag råder en diskrepans i Sverige mellan den politiska eliten och deras beslut och folket ifråga om synen på vinsterna i välfärden generellt. Vad opinionsundersökningar visat de senaste åren är att väljarna är kritiska till den nu rådande ordningen i välfärden. Vinster genererade i välfärden, skall återinvesteras i välfärden anser väljare från höger till vänster. Att partier som Socialdemokraterna och Moderaterna fortsatt gå välfärdsföretagens ärenden visar därför tyvärr att särintressen som skolkoncerner haft en långt mycket starkare politisk ställning än allmänintresset. Annars skulle inte Academedias behov klassas som viktigare att tillgodose än de svenska skolbarnens.

Skolan är samhällets grund. Hur vår framtid ser ut, avgörs av hur våra skolor ser ut. Idag har vi ett system där skolorna jagar nya elever, där elever med goda resultat är hårdvaluta för skolföretagen och elever med svaga resultat och utmaningar är en börda som äter upp vinst. Mönsterelever kräver trots allt inte lika mycket resurser som barn som har det tuffare.

På sin hemsida skriver Moderaterna att "Inget är så viktigt för en människas livschanser som att få en bra utbildning.". Moderaterna talar också om nolltolerans mot dåliga skolor. Men om detta är Moderaternas grundsyn på utbildning, varför vägrar man då i så fall konsekvent att tillmötesgå sina egna väljare och sätta stopp för vinstuttaget ur skolan? Varför ställer man inte i så fall några krav på att vinster som genereras i skolan, skall återinvesteras i skolan?

Inte något av de förslag som Moderaterna lagt fram så här långt är tillräckliga för att åstadkomma bra skolor för alla barn. Moderaterna vill inte se över det fria skolvalet. Moderaterna vill heller inte sätta stopp för vinstuttaget ur skolan så att pengarna stannar i skolan.

Moderaterna är dock inte ensamt om sina tillkortakommanden. Socialdemokraterna har förvisso vässat retoriken ifråga om vinsterna i skolan. Men några politiska förslag som sätter stopp för vinstuttaget har vi ännu inte sett, och de kommer heller knappast presenteras förrän utredningen rörande vinsterna i välfärden presenteras hösten 2016.

Sveriges elever som sitter fast i det undermåliga utbildningssystem kallat den svenska skolan har inte tid att vänta. Det är deras framtidsutsikter som försämras för varje dag de tvingas gå till en skola som inte är likvärdig och som inte garanterar alla barn en bra utbildning.

Sveriges politiska elit måste bestämma sig. Och man måste bestämma sig nu. Vad är viktigast? Vinsterna, eller barnen?

På den frågan finns bara ett rätt svar. Oavsett partitillhörighet.

Mer läsning

Annons