Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad betyder konkurs?

/
  • Konkursmässigt. Grekland närmar sig allt mer en statsbankrutt. Senast 20 mars måste nya lån beviljas, annars är konkursen ett faktum. För elva år sedan, i december 2011, gick Argentina i konkurs. Landet ställde in sina betalningar och släppte peson fri mot dollarn. Efter det har landet återhämtat sig. Grekland har inte samma möjlighet, eftersom det är ett euroland.

Annons

Det lutar allt mer åt att Grekland går i konkurs. Senast 20 mars måste landet betala tillbaka lån på 14,4 miljarder euro. För att få nödlån från IMF och eurozonen kräver långivarna drastiska lönesänkningar, sänkta pensioner och nedläggningar av statlig verksamhet. Bland annat. Åtgärder som skulle leda landet allt snabbare ned i en nedåtgående spiral.

Alternativet är alltså konkurs. Men vad innebär det? När ett land går i konkurs är det inte som när ett företag går i konkurs. Skulle Grekland gå i konkurs skulle det inte upphöra att existera, eller tas över av ett annat land. Nej. När ett land går i konkurs ställer de in sina betalningar. Punkt.

Vi har exempel i närtid. 2001 ställde Argentina in betalningarna. En anledning till Argentinas akuta läge var att landet hade knutit landets valuta till dollarn. För att försvara valutan var centralbanken tvingad att ta allt större lån. En annan anledning var att landet hade genomfört omfattande privatiseringar av offentlig verksamhet, där inkomsterna från försäljningen i många fall förskingrades. (För tillfället pågår flera domstolsprocesser om korruption mot den forne presidenten.)

Precis som i Greklands fall godkände IMF lån efter lån till Argentina. Lån som var förbundna med hårda krav på åtstramningar. Samtidigt som krisen fördjupades spreds svälten i landet. I december 2001 gick det inte längre. Den största statsbankrutten i världshistorien var ett faktum. I samband med konkursen släppte Argentina sin koppling till dollarn, och peson sjönk som en sten. Många argentinare förlorade sina besparingar över en natt.

Men sedan. Därefter följde sex år med nästan 9 procents BNP-tillväxt per år. Argentina betalade under 2008 tillbaka alla de lån man hade tagit genom IMF, men många övriga låntagare väntar fortfarande. Och nej, Argentina har inte det bästa ryktet hos finansvalparna. Men folket har under de senaste åren fått det allt bättre.

Grekland är inte Argentina. Grekland är ett europeiskt land, medlem i eurosamarbetet EMU. Just det där euromedlemskapet ställer till det en del. Grekland kan inte själv devalvera sin valuta som Argentina gjorde, Grekland kan inte använda räntan som ett medel mot lågkonjunktur och Grekland har inte själv i sin hand att avgöra investeringar och sociala satsningar.

Dessutom, Greklands ekonomi är i dag starkt sammanflätad med finansiella värdepapper runt om i hela världen.

Skulle Grekland gå i konkurs skulle det leda till en kedjereaktion som drabbar banker och finansinstitut i hela världen. Alternativen är alltså att Grekland tvingas in i en allt snabbare nedåtgående spiral, eller en ny global finanskris.

Inget av alternativen är särskilt lockande.

Mer läsning

Annons