Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad bjuder ni för välfärden?

Annons

Konstateras kan att oppositionen inte borde ha väntat så länge med att presentera sitt valmanifest. Men i går kom det till sist.

Alliansen släppte jobbmanifestet redan förra veckan. Samma kväll satt Mona Sahlin i SVTs partiledarutfrågning och hade inga svar att ge på områden där gemensamt besked skulle levereras.

Knappast ett genidrag, även om partiledarutfrågningar har större betydelse för medier och politiskt intresserad än vad de är för valutgången.

Däremot visar opinionsmätningarna just nu att Socialdemokraterna måste locka sina väljare ur soffan. Och det börjar bli bråttom.

Nu har det gemensamma valmanifestet dock alltså presenterats. Och precis som väntat har man lyckats prata ihop sig till en politik som andas frisk luft utan för- oreningar och solidaritet.

Om Jobbmanifestet var ett manifest för skattesänkningar och mer till dem som redan har är oppositionens manifest ett bevis på att skillnaderna är stora mellan blocken, inte minst ifråga om fördelningspolitik.

För oppositionen är skatter inte ett hot, det är en möjlighet att skapa ett bättre samhälle.

Även om det handlar om ett manifest i grevens tid är resultatet ett dokument som förhoppningsvis kommer lyfta väljarna ur soffan på valdagen. De tre oppositionspartierna visar tydligt att de är något annat än blå drömmar om lägre skatter.

Det är en enhet som tror på aktiv politik på områden som bland annat jämställdhet och som anser att skatter inte är något som drabbar individen utan ett sätt att finansiera viktig samhällsservice.

Det här valet är dock uppenbarligen ett plånboksval där partierna budar på din röst. I stället för ett fokus på vad vi kan tjäna som kollektiv på partiernas politik ligger fokus år 2010 på vad var och en kan tjäna i reda pengar.

I den budgivningen deltar tyvärr även oppositionen.

Men sedan när blev politik en fråga uteslutande om den enskildes ekonomi? Det är att reducera samhällskonstruktion till något det aldrig varit menat att vara.

Alliansen försöker skrämma de potentiella s ocialdemokratiska väljarna med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Valmanifestet visar att det inte finns särskilt mycket att vara rädd för. Såvida man inte ser gemensamt finansierad välfärd värdig namnet och en hållbar framtid för alla som ett hot.

Men så korkad är väl ingen?

Mer läsning

Annons