Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad hände?

/

Annons

Sveriges mest identitetslösa parti håller stämma i Örebro denna helg.

Partiet heter Centern. Och stämman, den inleddes under gårdagen ackompanjerad av hård offentlig kritik från de egna leden i form av ett debattinlägg i DN signerat partiveteranen Börje Hörnlund. Kritik som handlar om en maktkåt centerledning och ett parti som förlorat sin identitet. Kritik som onekligen är befogad.

Förvisso är bondesamhället Centern en gång föddes ur historia. I dag har småjordbruken ersatts med stordrift och den svenska landsbygden avfolkats. Samhällsförändringar som dock knappast motiverar Centerns ideologiska självmord, som förvandlat ett Bondeförbund till ett Stureplansparti.

Trots detta har likriktningen fortsatt. Centern har dumpat sina identitetsbärande frågor en efter en, i stället för att behålla sin profil som det grönare borgerliga alternativet. Med Maud Olofsson som partiledare har Centern bland annat övergivit den blocköverskridande energiöverenskommelsen till förmån för ett kärnkraftskramande. Förändringar som lett till att många inom Centern inte längre känner igen sitt parti. I en tid när alla andra talar om vikten av att bygga starka varumärken har Centern alltså valt att utplåna sitt, i utbyte mot regeringsmakten.

Mer läsning

Annons