Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tänker ni göra?

/
  • större och större. Att hålla Sverigedemokraterna borta från riksdagen är ett arbete som de etablerade partierna borde förenas i, skriver Jenny Wennberg. Bilden är från partiets landsdagar i helgen.

Enligt den Sifo-mätning som i går presenterades i Svenska Dagbladet och Göteborgsposten stärker den gröna vänstern sin ledning i förhållande till det blå blocket och leder i dag med 4,8 procent. I Skop-undersökningen är avståndet mellan blocken dock litet.

Annons

Men det är inte styrkeförhållandet mellan de två blocken eller riksdagspartiernas individuella opinionsstöd som främst är av intresse när vi tittar på opinionsmätningarna just nu. Det intressanta är Sverige-demokraterna.

Sverigedemokraterna är nu ett parti som ligger och skvalpar vid 4-procentsspärren, vilket bekymrar. Det väljarstöd som uppmäts tyder på att partiet stärker sin ställning i landet. Trots att Sverigedemokraterna, som i går avslutade sina landsdagar, inte har någon annan egentligen politik att erbjuda väljarna än en sjuklig fixering vid invandring.

Riksdagspartierna tycks inte inse situationens allvar. Och i den pågående blockstridens skugga fortsätter Sverigedemokraterna i godan ro bygga väljarstöd inför valet 2010.

Att hålla Sverigedemokraterna borta från riksdagen är ett arbete som de etablerade partierna borde förenas i. Ska ni någon gång lägga meningsskiljaktigheterna åt sidan och kämpa för ett gemensamt mål är det här målet och nuet tidpunkten att göra det.

Missnöjet som syns i opinionsmätningarna i form av ett riksdagsmässigt väljarstöd för Sverigedemokraterna är ett missnöje som riktar sig mot samtliga partier. Deras väljarbas är människor som inte vill rösta på de etablerade partierna. Det handlar om människor och ett missnöje som måste tas på allvar.

Att bemöta Sverigedemokraterna handlar inte om att tillmötesgå den främlingsfientlighet som uppenbarligen är en del av Sverige 2009. Det handlar om att klä av Sverigedemokraterna, det handlar om att lyssna på väljarna, föra en dialog med dem och ta dem på allvar, det handlar om att ge ett alternativ till en röst på Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna erbjuder svensken enkla lösningar och någon att skylla på. Inget mer. Det borde vara en omöjlighet att inte lyckas vinna striden mot ett sådant parti. Men partisverige är på väg att göra det. För våra partier har inte ens bekymrat sig med att ta upp kampen.

Mer läsning

Annons