Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vilja Juholt?

/
  • Kröns i dag. I eftermiddag väljer 350 kongressombud Håkan Juholt till Socialdemokraternas nye partiledare. Men vilken politik vill Håkan Juholt driva? En ledtråd får vi på lördag, då han håller sitt installationstal. Fast då är han ju redan vald.

Annons

I eftermiddag, klockan 16.45 mer exakt, ska den nye partiordföranden i Sveriges socialdemokratiska arbetareparti väljas. Valberedningen föreslår 48-åriga Håkan Juholt från Oskarshamn.

Skulle något av de 350 ombuden på partikongressen ta strid mot valberedningen skulle det ses som en rejäl sensation. Så, nej. Det kommer helt enkelt inte att hända. Juholt kommer att väljas med acklamation (enhälligt ja-rop). Men hur ska dessa ombud (varav 13 stycken från Gävleborg och 10 från Uppsala) veta vilken politik Juholt vill driva? Det är än så länge höljt i dunkel.

På lördagsförmiddagen ska Håkan Juholt hålla sitt installationstal. Då får vi veta lite mer om vad det Juholtska ledarskapet kommer att innebära. Fast, då har han ju redan valts. Det blir lite som att köpa grisen i säcken. Fast det kommer inte kongressombuden att hålla med om såklart. De kommer att vara stolta, glada och fulla av framtidstro.

Håkan Juholt, som blir den nionde partiordföranden i partiets historia, förklarade under presskonferensen för två veckor sedan (då valberedningen stolt presenterade honom) att han känner att stödet för honom är starkt ute i distrikten.

Han berättade även att han i egenskap av biträdande partisekreterare rest runt mycket i landet och pratat politik i distrikten. Det låter fint, vi får hoppas att kongressombuden vet vem han är bakom mustaschen. Och att de har en susning om vad han vill.

Vi andra får vänta och se. Håkan Juholt har nämligen tackat nej till alla intervjuer inför kongressen. Denna ledarsida, likväl som landets alla andra medier, har sökt honom för att få veta lite mer om hur Juholt har tänkt sig framtiden för arbetarepartiet.

Men alla har nobbats. Det vill säga, förutom Aftonbladet där Juholt ställde upp i ett glasstest (han gillar blåbär, men bara i glass inte i regeringen) och tidningen Vi. I den senare berättar Juholt att han var beredd på att få frågan med stort F från valberedningen, och att han nu tar lektioner för att hotta upp sin engelska. Men han berättar ingenting om vilken politik han vill föra.

Under kongressen kommer inte några beslut om partiets politik att tas. I stället ska en ”allmänpolitisk diskussion” hållas. I kongresshandlingarna berättas att partiprogrammet från 2001 ska revideras. Ett förslag till omarbetat partiprogram ska läggas fram till nästa ordinarie kongress, 2013. Det är långt dit. Alldeles för långt för ett parti i starkt behov av en tydlig riktning.

Många röster inom partiet har höjts för att tidigarelägga denna kongress. Så sent som i höstas reste Joholt själv krav på att en extrakongress skulle ta beslut om en förändring av politiken.

Så blir alltså inte fallet med denna extrakongress. Under denna helg är ombudens enda uppgift att utse en ny partiledning och kröna Håkan Juholt till sin nye ledare.

Håkan Juholt har säkert en alldeles förträfflig plan för partiets framtid. Fast det vet vi ju inte. Inte än.

Mer läsning

Annons